23 december 2019

Aanvullend krediet project Nijeveen-Kolderveen

 

Op 17 december 2019 heeft het Algemeen Bestuur (AB) een aanvullend krediet van € 520.000 beschikbaar gesteld voor de voorbereiding realisatie van het project Nijeveen-Kolderveen. Voor PFAS-onderzoeken (€ 75.000), juridische procedures (€ 125.000) en aanbestedingsgereed maken (€ 320.000) moest het krediet in totaal met € 520.000 verhoogd worden.
Omdat bijna alle landbouwers in het gebied ingenomen zijn met dit plan, heeft de SGP ook ingestemd met de beschikbaarstelling van het extra krediet.


Project Nijeveen-Kolderveen is al een aantal keren aan de orde geweest in onze vergaderingen. Ook heeft één van de hierbij betrokken boeren al eens ingesproken tijdens een AB vergadering. Toen is een klemmend beroep op hen (Santing) gedaan om in te stemmen met de plannen.

Een groot aantal landbouwers in het gebied is wel positief over de plannen. De zorg van de betreffende familie konden meerdere fracties wel delen. Maar met peilbuizen en goede rapportages en afspraken over onverhoopte schade, zou dit ondervangen moeten kunnen worden.

Helaas is men toch gaan procederen. We kunnen in de stukken zien wat dit ons al gekost heeft en naar schatting nog gaat kosten. Er zijn nu alleen maar verliezers.

De kosten van PFAS en de juridische kosten waren in juli 2018 niet te voorzien. Wij hebben wel de indruk dat de kosten toen wel wat optimistisch zijn ingeschat. Uit de schriftelijke vragen die hierover gesteld en beantwoord zijn, lijkt dit breder te leven.

Vorig jaar bij de behandeling hebben wij gezegd dat met inachtneming van de belangen van de familie Santing en van de anderen in dit gebied, dit project opgepakt kan worden. Zo denken wij er nog over.

 

Lees ook: Project Nijeveen-Kolderveen (2) dd. 13 augustus 2018 op deze site.


Jan Visscher

Boerderij fam. Santing Wanneperveen