12 april 2025
Addendum actualisatie Watervisie 2030 'Meer dan water
Op 8 april 2025 heeft het Algemeen Bestuur (AB) uitgebreid gesproken over het wel/niet actualiseren van de in september 2020 vastgestelde Watervisie 2030. Vanaf het begin hebben wij, met enkele andere fracties, moeite gehad met meerdere ambities die daarin zijn opgenomen. Dat heeft de SGP daarna ook regelmatig benoemd en vooral na de oorlog in de Oekraïne. Sinds die tijd is heel veel in een ander daglicht komen te staan.
Er zijn een tweetal amendementen ingediend.
Eén door BBB, Ongebouwd, CDA en SGP over het opstellen van een nieuw Waterbeheerprogramma (WBP) 2028-2034.Daarin worden onder andere zaken uit de Watervisie verwerkt. Deze fracties zijn van mening dat het ontwerp klaar moet zijn in 2026 (met oog op de volgende verkiezingen in maart 2027). Dat amendement is overgenomen door het Dagelijks Bestuur (DB) en na die toezegging ingetrokken.
Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel (GBDO) en SGP hebben een amendement ingediend om tot het vaststellen van een nieuw WBP, in het addendum te handelen volgens het huidige WBP 2021-2027. Het DB stond daar positief tegenover. Dit amendement is daarna aangenomen met alleen de stem tegen van de Partij voor de Dieren (PvdD).
Bij de vaststelling heeft de SGP nog een stemverklaring afgelegd dat het niet halen van een aantal ambities voor ons geen probleem is. Wij zullen de uitkomsten scherp blijven toetsen aan de invloeden op de tarieven. Alleen de PvdD heeft tegen dit addendum gestemd.
De Watervisie 2030 is in de vergadering van 8 september 2020 vastgesteld. Met enkele partijen meer, zijn wij vanaf het begin bezorgd geweest over de opwaartse druk op de tarieven. En dat is zeker zo sinds begin 2022, vooral door de oorlog in de Oekraïne.
Het exacte aantal keren dat wij er daarna de vinger bij gelegd hebben dat het noodzakelijk was de ambities van de Watervisie 2030 bij te stellen, hebben we niet nagetrokken. Maar zo’n beetje bij de behandeling van elke begrotingsbrief en begroting/meerjarenraming hebben wij aangedrongen op bijstelling. Tussendoor ook nog wel enkele malen, zoals onder andere ook bij de bespreking van het coalitieakkoord 2023-2027. Ook toen hadden we al graag gezien dat er in opgenomen zou zijn, dat we de Watervisie moesten herzien, maar helaas.
In het coalitieakkoord (pag. 3) is gelukkig wel opgenomen de zin “Al het werk dat we doen, staat ten dienste van de kerntaken en is erop gericht die nóg beter en slimmer uit te voeren.” Dit is een uitgangspunt dat we volledig onderschrijven en ook gemarkeerd kan worden als een keerpunt ten opzichte van de vorige bestuursperiode. Ook citeren we met instemming uitspraken die daarin meerdere keren gedaan zijn, dat bijvoorbeeld investeringen in Duurzaam Doen een positieve businesscase moeten hebben.
Dan nu iets over het proces. Wij zijn goed meegenomen om te komen tot het voorliggende bespreekstuk. En het heeft meerderen van ons ook zeker een brok extra werk opgeleverd. Over het geheel genomen dank voor de wijze waarop dit proces is doorlopen.
Wij zijn nog wel teleurgesteld over het grote aantal punten waarop geen mogelijkheid gezien wordt om de ambities lager vast te stellen.
Wij gaan niet alle punten bij langs, om niet al te veel spreektijd in te nemen. Enkele punten willen we nog wel even aanstippen.
Maaivelddaling Veenweidegebieden was ook één van de opties om wel/niet te heroverwegen. De SGP heeft de afgelopen jaren regelmatig benoemd dat wij de veenweidegebieden niet willen onttrekken aan de landbouw. Wij hebben die gronden hard nodig voor de voedselproductie. Nederland behoort bij de landen met de laagste (8e plek) zelfvoorzieningsgraad voor voedsel. Opgeven van peil volgt functie is voor ons dan ook onbespreekbaar.
Bij Biodiversiteit (bijlage 3.2) staan een viertal fracties die dat onderwerp willen heroverwegen, maar volgens mij wel in tegengestelde richting.
Wij hebben er beleid voor en daar probeert het waterschap naar onze mening voldoende aandacht aan te schenken.
Onze fractie betreurt het dat er partijen zijn die te pas en onpas aandacht vragen voor biodiversiteit. Planten en ook dieren zijn zeker belangrijk, maar het is vaak zo dat er voor verdwijnende planten en ook dieren wel weer andere in toenemende aantallen voor in de plaats komen. Wij moeten erkennen dat wij in deze gebroken wereld niet in staat zijn om alles naar onze hand te zetten.
Ook willen we nog even aanstippen de Gewasbeschermingsmiddelen. Die liggen ook regelmatig onder het vergrootglas. De SGP is echter van mening dat een boer in het algemeen echt niet voor zijn plezier gebruikt maakt van kostbare gewasbescherming. Daarnaast betreft het nagenoeg altijd goedgekeurde middelen die een goed gewas moeten geven. Verantwoord gebruik blijven maken van gewasbeschermingsmiddelen staat voor ons dan ook niet ter discussie.
Bij Klimaatadaptatie landelijk gebied denken wij er ook zeker aan dat we zeer terughoudend moeten zijn om kostbare landbouwgrond om te zetten in gigantische blokkendozen zoals op Hessenpoort bij Zwolle.
Allereerst hebben we onze landbouwgrond hard nodig omdat we, hoewel top-exporteur van landbouwproducten, toch een land zijn met één van de laagste zelfvoorzieningsgraden. Maar niet minder dienen we zuinig te zijn op de landbouwgrond omdat dit ook veel beter bijdraagt aan geleidelijke wateropname dan allerlei verharding/verstening.
En steeds meer natuur moeten we ook direct mee stoppen. Dit mede omdat grote delen van de natuur slecht wordt onderhouden. Ik heb vaker het gebied van de Olde Maten aangehaald. Vroeger zag je er veel weidevogels, maar nu zijn ze nog sporadisch te zien. Daags voor onze vergadering nog gelezen dat in weidevogelkerngebieden de ganzen steeds vaker de hoofdrol spelen. Dat gaat onder andere ten koste van de kievit, grutto, tureluur en wulp.
Voorzitter, hoewel er zeker een aantal ontwikkelingen zijn waar we blij mee zijn, had de actualisatie van de Watervisie 2030 wat ons betreft nog wel wat scherper mogen zijn. Wij hebben echter niet de indruk gekregen dat daar meerderheden voor binnen bereik zijn.
Ons eindoordeel geven wij in de tweede termijn. Wij verwachten nog enkele amendementen die we mee indienen.
Jan Visscher
Door overname van dit amendement door het DB is dit amendement ingetrokken.
Dit amendement is aangenomen met alleen een tegenstem van de PvdD.