24 september 2015

Anticiperen op nieuwe normering HWBP

Op 17 september jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) kennis genomen van de landelijk vastgestelde aanpak om de nieuwe normering al mee te nemen in Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP)-projecten van Groot Salland.
Voor vervroegde verkenning van het HWBP-project 15J Mastenbroek-IJssel moest daarom het krediet verhoogd worden tot € 845.000.

Wij hebben uit het voorstel begrepen dat we door het anticiperen op te verwachten strengere normen, nu beter in één keer met een plan kunnen komen dat ook voldoet aan de nieuwe normering vanaf 1 januari 2017. Dat is een goede gedachte.

Gevolg is echter wel dat het bruto krediet, alleen nog maar voor de verkenning, al bijna verdubbeld moet worden. Daar schrokken we toch wel even van. Nu kan natuurlijk direct tegengeworpen worden dat naar verwachting 90% vergoed zal worden door het Deltafonds (50% Rijk en 40% opgebracht door de gezamenlijke waterschappen) .

Maar of het nu door het waterschap betaald wordt of door het Rijk, in beide gevallen wordt de portemonnee van burger en bedrijf aangesproken. Daarom toch de vraag, hoe reëel is de nieuwe, veel hogere kostenraming.

Hoe zeker is het dat de voorfinanciering dit jaar nog ontvangen kan worden in de vorm van een subsidie?

De werkwijze om later extra kosten en dubbel werk te voorkomen, spreekt ons natuurlijk aan. Daarom akkoord met dit voorstel.

 

Jan Visscher