26 november 2010

Begroting 2011

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 25 november 2010 is de begroting 2011 en de meerjarenbegroting 2011-2015 vastgesteld. Daarbij zijn de verschillende fracties in de gelegenheid gesteld hun algemene beschouwingen uit te spreken. Hieronder leest u die van de SGP-fractie.

De aanbiedingsbrief van het Dagelijks Bestuur (DB) begint ermee, dat het onrustige tijden zijn. En dit raakt ook de waterschappen. Het bestaansrecht van de waterschappen heeft nadrukkelijk ter discussie gestaan. Gelukkig heeft het nieuwe kabinet niet besloten tot opheffing van de waterschappen. De SGP is een fervent voorstander van het behoud van de waterschappen. De waterschappen hebben een afgebakende taak (functioneel bestuur) waarop zij dé autoriteit is. Dat moet zo blijven.

Actie Storm

Maar er heeft wel een storm over de waterschappen geraasd. Er is wel het één en ander gebeurd. De gezamenlijke waterschappen hebben bezuinigingsvoorstellen gedaan aan het Rijk. Dat gaan wij in de komende tijd voelen. Een belangrijk onderdeel is, dat er meer samengewerkt zal en moet worden tussen de waterschappen onderling, en tussen de waterschappen en gemeenten.

Samenwerking van de waterschappen is voor ons veel belangrijker dan fuseren. Ook over dat laatste wordt helaas volop gesproken. Helaas, omdat onderzoek bij fusies van gemeenten bijvoorbeeld ook heeft uitgewezen dat dit leidt tot weinig of geen financieel voordeel. Een groot nadeel is de afnemende betrokkenheid bij grotere openbare lichamen. (Zie bijvoorbeeld de opkomsten voor verkiezingen, die in kleine(re) gemeenten bijna altijd flink hoger is dan in grote(re) gemeenten).

Samenwerking is belangrijk om te komen tot de laagste maatschappelijke kosten voor de belastingplichtigen.

Hoe is de stand van zaken wat betreft samenwerking met de diverse gemeenten?

Het is zaak dat de waterschappen elkaar vasthouden om als  één geheel op te treden naar het Rijk. Wij vrezen nu, dat er door de fusiebesprekingen, die links en rechts gevoerd worden, wrijvingen kunnen ontstaan. Dat is funest voor een krachtig geluid tegenover 'Den Haag'. De situatie is daar veel te ernstig voor. De waterschappen zullen als een eenheid moeten optreden om krachtig te kunnen protesteren tegen het opleggen van allerlei extra taken en tegelijkertijd hogere  bijdragen van de waterschappen.

Financiën

Volgens een artikel in Binnenlands Bestuur (15 oktober 2010) vrezen de waterschappen financiële problemen. Hoewel wij beseffen, dat de begroting enkele maanden geleden al grotendeels is opgesteld, hebben wij toch de indruk dat ons waterschap nog onvoldoende rekening houdt met het te verwachten  zware financiële weer.

  • Is het DB wel voldoende doordrongen van de ernst van de financiële situatie?

  • U wilt de klappen toch niet opvangen door fors stijgende tarieven?
     

Wij vinden dat de komende tijd zeer indringend gekeken moet worden naar verdere besparingsmogelijkheden binnen de gehele organisatie. Wellicht moeten wij ons noodgedwongen meer concentreren op onze kerntaken. Men kan ons dan tegenwerpen dat wij afstand nemen van het bestuursakkoord. Maar dat is opgesteld in een tijd toen de situatie nog niet zo ernstig was dan nu. Dat moeten wij onder ogen willen zien.

Wat ons betreft, geeft u de verschillende afdelingen opdracht om oplossingen aan te dragen voor verdere besparingen. Op de werkvloer is men vaak heel creatief. Waardeer dat en maak er gebruik van.

Ingeboekte versoberingen en besparingen

Gegeven de minder goede vooruitzichten heeft het DB wel een start gemaakt met versoberingen en bezuinigingen, die oplopen van € 1,3  miljoen in 2011 tot € 1,7 in latere jaren. Wanneer dat latere jaar is, wordt ons echter niet duidelijk gemaakt.

Wij gaan er zondermeer vanuit dat het DB het verantwoord acht te kiezen voor deze besparingen wanneer deze zo (zonder voorbehouden) aan ons gepresenteerd worden.

Personeelsomvang

Na de kritische geluiden die hierover in het AB vorig jaar door sommigen, waaronder mijn partij, vorig jaar al geuit zijn en in verstrekte mate bij de bespreking van de indicatieve meerjarenbegroting, is er gelukkig een start gemaakt met bezuiniging op de personeelskosten. Toch vragen wij ons echt af of dit nog niet verder opgevoerd moet worden. Dat kan meegenomen worden bij de hiervoor door ons genoemde kijk op verdere besparingsmogelijkheden.

Neerwaarts bijstellen van ambities

Goed dat hier naar gekeken is, maar de besparingen op korte termijn zijn nog niet zo groot. Er wordt verwezen naar de doelen die genoemd zijn bij drie. Wellicht moeten wij niet schromen ook die werkzaamheden tegen het licht te houden.

Onafhankelijke rekenkamer

Het was de bedoeling met een zo groot mogelijk aantal waterschappen een onafhankelijke rekenkamer op te starten. De animo daarvoor is bij andere waterschappen gering. Wat ons betreft, is dat een signaal om hierin ook terughoudend te zijn. Wij hikken toch wel tegen het bedrag van € 75.000 per jaar aan. Momenteel zien wij in gemeenteland ook dat forse bezuinigingsopdrachten gegeven worden aan rekenkamers of rekenkamercommissies door de slechte financiële vooruitzichten. Is het nog mogelijk op de rem te trappen? Wat is de status waarin dit project zich bevindt?

Kostentoedelingsverordening

Vanaf 2009 geldt een andere kostentoedelingsverordening voor alle waterschappen. Daarover is en wordt veel gesproken. Ook is een procedure tot aan de Raad van State gevoerd door Waterschap Hollandse Delta. De provincie Zuid-Holland had goedkeuring onthouden aan deze verordening. Op 28 juli jl. heeft de Raad van State uitspraak gedaan. Als het waterschap het kostenaandeel voor ingezetenen goed motiveert, heeft zij een vrij grote autonomie, aldus die uitspraak. 

Ook binnen ons waterschap hebben discussies plaatsgevonden over deze materie. Er is overleg geweest met de provincie Overijssel. Ook die gaf niet veel ruimte. Gaat het DB, gelet op genoemde uitspraak, nog weer aan de slag om een wijziging van de kostentoedelingsverordening op te pakken?

Voorzitter, wij gaan afronden hoewel er nog veel meer te bespreken zou zijn maar wij willen proberen ons te houden aan de toegemeten tijd. Wij willen allen, zowel DB, AB als het personeel Gods zegen en kracht en gezondheid toewensen bij al onze arbeid.

 

Jan Visscher