20 mei 2011

Begroting 2012 Het Waterschapshuis

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 19 mei 2011 is instemming gevraagd met de ontwerpbegroting 2012. Door het ontbreken van de definitieve jaarrekening 2010 en het accountantsverslag was dat voor de SGP niet vanzelfsprekend. Verder heeft de SGP op dit moment weinig vertrouwen in Het Waterschapshuis, vooral door het drama met TAX-i, het beoogde belastingpakket voor de waterschappen.

Wij hebben op extranet nog niet anders dan een concept jaarrekening 2010 gezien. Wat betekent dit voor ons? Dit voorstel eindigt  op pagina 3 met de zin: "Wij hebben aangegeven dat, indien de jaarrekening niet tijdig beschikbaar is, wij de ontwerpbegroting niet in behandeling kunnen nemen."

Daar staat niet bij, dat het de concept jaarrekening 2010 ook mag zijn, maar wij zijn van mening, dat niet volstaan kan worden met een concept  jaarrekening. Vooral in de situatie waarin Het Waterschapshuis (HWH) verkeert, hechten wij aan het oordeel van de accountant over die jaarrekening. Daarnaast is het voor deze onderneming ook dringend gewenst dat wij inzage hebben in het accountantsverslag. Geen van beiden is er en daarom kan naar onze mening dit voorstel nu inderdaad niet worden behandeld.

Als wij wel een paar opmerkingen moeten/mogen maken, dan moet ons toch van het hart dat ons vertrouwen in het HWH nog niet groot is. Wij hebben er geen goed gevoel bij. Slagvaardigheid is in onze ogen ver te zoeken. Dan komen wij toch allereerst uit bij TAX-i. Als wij het goed lezen in de balans, dan is er al voor ruim € 6,25 miljoen  geactiveerd als onderhanden werk (zie 3.5.3 op blz. 11 van de concept jaarrekening 2010).

De gebeurtenissen na balansdatum (zie blz. 19 onder 4.1.1) geven al enige inzage in de problemen, maar wanneer wij de toelichting onder 5.3 Werkveld Belastingen op de pagina's 32 en 33 lezen, worden wij geconfronteerd met zeer beangstigende zaken. Wij weten niet waar dit op uit kan draaien. Ons hangt heel wat boven het hoofd, tenzij wij Logica volop aansprakelijk kunnen stellen voor wanprestatie.

Hiermee is het hele belastinggebeuren bij de waterschappen of haar belastingkantoren zo besmet geraakt, dat er in gemeenteland heel huiverig naar deze ontwikkelingen gekeken wordt. En dat op een moment, dat veel gemeenten de mogelijkheden aftasten om samenwerking en/of uitbesteding van hun belastingheffing te betrekken in hun besluitvorming over efficiënter werken.

Inmiddels hebben wij in meerdere kranten gelezen dat het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus/Tricijn (GBLT) op 23 mei a.s. op haar agenda o.a. heeft staan de aanbesteding van een nieuwe belastingapplicatie. Wat zijn de gevolgen daarvan voor HWH?

Voor het overige is het best mogelijk dat het HWH goede dingen voor ons doet. Mijn vertrouwen in HWH is op dit moment echter minder dan nul.

 

Jan Visscher