14 november 2013

Begroting 2014

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 14 november jl. is de begroting 2014 en de meerjarenbegroting 2014-2018 vastgesteld. Daarbij zijn de verschillende fracties in de gelegenheid gesteld hun algemene beschouwingen uit te spreken. Hieronder leest u die van de SGP-fractie.

Belangrijke zaken die in de begroting 2014 en de meerjarenbegroting 2014-2018 zichtbaar worden, zijn de uitkomsten van de nieuwe kostentoedelingsverordening en de resultaten van de reorganisatie Sober & Slim. Daarnaast wordt ook meer en meer zichtbaar wat de gevolgen zijn van de actie Storm. Daardoor komt de financiering van de muskusrattenbestrijding geheel voor rekening van de waterschappen komt en moeten wij in de komende jaren een stevig oplopende bijdrage leveren aan de kosten van het nHWBP.

Wij beseffen dat de gewijzigde kostentoedeling voor een aanzienlijke groep ingezetenen procentueel een forse lastenstijging laat zien. Nominaal gaat het echter om ca. € 25 per huishouden. De SGP heeft ingestemd met deze verandering omdat de kosten volgens de nieuwe kostentoedeling beter gelegd worden bij de categorieën waarvoor de kosten worden gemaakt.

Verwacht wordt dat de taakstelling voor 2015 om € 1,1 miljoen te besparen op de personeelskosten wordt gehaald. Dat vinden wij een goede zaak. Hoewel wij ons ervan bewust zijn dat het waterschap niet alle kostenstijgingen kan beïnvloeden, vinden wij het wel noodzakelijk dat wij als waterschap kritisch blijven kijken naar besparingsmogelijkheden op alle kosten. Want ons uitgangspunt moet zijn dat tariefsstijgingen tot het minimale beperkt blijven.

Samenwerking met andere waterschappen om kosten te beheersen, is noodzakelijk. Het bevreemdt ons echter dat na 2014 wel besparingen uit shared services zijn opgenomen, maar niet de eventuele kosten daarvoor. Hoe reëel is dat? Prima zo, maar meestal worden juist eerst de kosten zichtbaar en later de baten. Hier gaat de kost kennelijk niet voor de baat uit?

Wat betreft de tariefontwikkeling bij watersysteembeheer zien wij uiteindelijk in 2018 gelijkblijvende of minimaal stijgende tarieven. Wat is de reden om de stijging van 2015 tot 2018 niet gelijkmatiger over de jaren te verdelen?

Wij lezen dat enkele scenario's worden doorgerekend over herinrichting dan wel geheel of gedeeltelijke nieuwbouw van het hoofdkantoor. Maar dan moet ook zeker eerst de vraag beantwoord worden of wij op langere termijn zelfstandig blijven als WGS. Wat ons betreft, wordt die vraag zondermeer met ja beantwoord, maar die opvatting wordt helaas niet gedeeld door het gehele bestuur van WGS.

Hoe denkt het DB rekening te houden met de vraag die eerst beantwoord moet worden?

Meerjarenbegroting 2014-2018

Op een aantal plaatsen lezen wij dat WGS werkt met relatief oude zuiveringsinstallaties. Dat kan duiden op een zuinig financieel beheer. Anderzijds heeft de technologische ontwikkeling op dit terrein niet stil gestaan. Heeft het DB in beeld wat er moet gebeuren om onze zuiveringsinstallaties weer up to date te krijgen?

In het kader van Waterkracht worden mogelijkheden gezien om in 2014 10 producten en diensten in shared services op te pakken. Wij zitten al niet zo ver meer af van 2014. Het DB moet dan toch in staat zijn om aan te geven of dit lukt, ja dan nee? Hoe is het hiermee?

Begroting 2014

Met oninbaar en kwijtschelding zal in 2014 naar verwachting ruim 1,2 miljoen gemoeid zijn. Een enorm bedrag, bijna 2% van de omzet. Van een dergelijk bedrag schrikken wij toch wel even. Zit GBLT er wel voldoende bovenop wanneer betalingstermijnen overschreden worden?

Algemeen bekend is dat je in deze tijd je debiteurenpositie heel nauwlettend moet volgen.

Voorzitter, wij hebben enkele punten uitgelicht in deze algemene beschouwingen. Ook voor het komende jaar 2014 wensen wij zowel DB, AB als het personeel Gods zegen, kracht en gezondheid toe bij alle arbeid.

Onze gedachten zijn dit keer in het bijzonder bij ons oud medebestuurslid Roelof Steenbeek die ernstig ziek is en bij de nabestaanden van personeel en van fractievolger Brinks die in dit jaar geconfronteerd zijn met het verlies van een geliefde.

Jan Visscher