30 juni 2016

Begrotingsbrief 2017-2020

Op 28 juni jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) de begrotingsbrief 2017-2020 besproken om de kaders aan te geven voor het opstellen van de begroting 2017 en de meerjarenbegroting 2018-2020. De SGP maakt zich zorgen over de verwachte tariefsontwikkeling. Gelukkig werd dat geluid door  veel meer fracties naar voren gebracht. Water Natuurlijk vond het echter belangrijker dat de ambities gehaald worden en was van mening dat fracties niet zo eenzijdig de nadruk op de hoogte van de tarieven moesten leggen. De SGP deelt die mening niet en blijft benadrukken dat er meer gedaan moet worden om de genoemde stijgingen verder terug te dringen.

De SGP heeft er begrip voor dat het op dit moment, als we nog geen half jaar draaien, moeilijk is om een goede begroting op te stellen. Allerlei leerpunten zullen de komende tijd nog helderder worden. Maar aan het begin van onze bijdrage willen we wel alvast kwijt dat we niet vrolijk worden van de richting die de tariefsontwikkeling lijkt op te gaan.

Wij waarderen het dat een stap is gezet om naast € 0,5 miljoen als taakstellende bezuiniging voor watersysteem een extra taakstelling is opgelegd aan de hele organisatie om nog € 350.000 meer te bezuinigen. Maar dat is voor ons nog niet voldoende. De alsmaar voortdurende stijging van de tarieven moet gestopt -of in elk geval grotendeels gestopt- worden.

Gelet op de posten oninbaar in 2013 en 2014 van ruim € 210.000 is het correct om dat nu wel op te nemen in te begroting. Tegelijkertijd vinden wij dat GBLT veel scherper bovenop de invordering moet zitten. Kortom, in onze ogen zou het zover niet mogen komen of in elk geval veel minder dan de ruim € 210.000 van de afgelopen jaren.

Inhoudelijk gaan we op GBLT in bij het agendapunt dat op dezelfde dag is behandeld en gaat over de ontwerpbegroting 2017 GBLT.

In de bijlage Beleidsontwikkelingen per programma staan diverse beleidswijzigingen. Op zich wellicht allemaal interessant, maar met het oog op de maar door stijgende tarieven, zullen de minder urgente wat de SGP betreft op de wachtlijst moeten komen. Welke dat zijn, kan in onze ogen het Dagelijks Bestuur (DB) zelf het beste beoordelen.

We lezen van overname gemaal Zedemuden en overname bruggen. Worden daar geen afkoopsommen voor ontvangen? Of we met die overnamen zo gelukkig moeten zijn, vraagt de SGP zich overigens sterk af.

Voor ons is het bespreekbaar om voor 2017 meer reserves in te zetten dan in variant B waardoor de stijging van de tarieven in 2017 nog wat verder beperkt kan worden. De stijgingen daarna zijn voor de SGP niet acceptabel. Daarvoor zal verder gezocht moeten worden naar mogelijke besparingen/bezuinigingen.

 

Jan Visscher