12 juli 2025

Begrotingsbrief 2026-2030

Op 24 juni 2025 heeft het Algemeen Bestuur (AB) de Eerste Bestuursrapportage2025 besproken. Het financieel kader voor 2026 en 2027 is niet zo verrassend, maar daarna geeft dat wel zorgen. Wij hebben opgeroepen om echt werk te maken van spoor 2 als vervolg op spoor 1 om in te zetten op verdere lastenbeheersing. Wij blijven van mening dat we ons als waterschap vooral moeten richten op de kerntaken.
De SGP heeft haar grote zorgen uitgesproken over de nieuwe gedragscode bestendig beheer en onderhoud. Ook de fracties van BBB, Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel, CDA en Ongebouwd hebben dat gedaan. De PvdD had een mening die daar haaks op stond.
Aandacht hebben we daarnaast onder andere gevraagd voor de al minstens vijf jaar aanzienlijk hogere belastingopbrengsten Gebouwd dan begroot was.

In eerste oogopslag is de begrotingsbrief 2026 ten opzichte van 2025 niet zo verrassend voor de jaren 2026e en 2027. Voor de jaren daarna vinden wij het beeld niet meer zo gunstig omdat het financieel kader ieder jaar dan gemiddeld met zo’n € 10 miljoen stijgt. Dat toont duidelijk aan dat met spoor 2 nadrukkelijk gezocht wordt naar beheersing van de uitgaven.

Grote zorgen maken wij ons over de nieuwe gedragscode bestendig beheer en onderhoud. Er blijft meer begroeiing staan dat na onderhoudswerkzaamheden op grond van de ontvangstplicht geaccepteerd dient te worden door de aanliggende eigenaren. Wij hebben al meerdere keren via social media berichten gezien waarin landeigenaren hun grote zorg uitspreken. Wij kunnen ons hun reactie heel goed indenken. Onze indruk is dat er gewijzigd beleid is opgesteld achter een bureau terwijl men onvoldoende zicht had op de impact daarvan.
De laatste jaren waren er met klepelen al diverse veranderingen doorgevoerd, om en om onderhoud plegen, de helft laten staan enz.
Wij vrezen forse extra kosten door investeringen in ander benodigd materieel en overbodig worden van heel veel klepelmaaiers. Ook bij aannemers die werk voor ons verrichten, zal dit grote gevolgen kunnen krijgen.

Wij hebben geconstateerd dat naar onze mening de belastingopbrengsten jaar in, jaar uit, te laag worden geraamd., met name bij de opbrengsten Gebouwd, zowel woningen als niet-woningen. Wij verzoeken u bij de aanbieding van de eerstvolgende begroting te bezien om deze opbrengsten hoger te ramen dan op basis van de aangereikte cijfers van GBLT tot nu toe is gedaan. Het is volgens ons alleszins verantwoord om bijvoorbeeld 1,5% extra te ramen (afgelopen 5 jaar was de afwijking van de waarden in de begroting en de jaarrekening gemiddeld 2,19%.

Op dit moment kunnen wij instemmen met de beleidsmatige en financiële uitgangspunten voor de begroting 2026 en verder. Toch blijven we oproepen om, waar mogelijk, verder te zoeken naar mogelijke lastenbeheersingen. We werken met gemeenschapsgeld en onze intentie moet zijn om inwoners en bedrijven zo laag mogelijke lasten op te leggen.

Verder hebben we kennis genomen van de punten 3 t/m 6 genoemd in uw voorstel aan ons.
Bij punt 2 stemmen we alleen in met € 5.570 structureel extra beschikbaar te stellen voor de Rekenkamer, zie ook hiervoor onze inbreng bij de Budgetaanvraag Rekenkamer.


Jan Visscher