2 november 2015

Begrotingswijziging 2015 GBLT

Op 29 oktober jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) bijna unaniem (SGP was tegen) ingestemd met de begrotingswijziging 2015 van GBLT (gezamenlijk belastingkantoor). Dit kost alleen Waterschap Groot Salland al € 130.000. Bij GBLT heeft men de zaak niet op orde. Toch neemt men steeds weer gemeenten erbij waarvoor ze de werkzaamheden op belastinggebied, inclusief de inning, uitvoeren. De SGP vindt dat GBLT eerst veel beter moet werken voor weer andere gemeenten toe te laten. Maar zij is ook van mening dat GBLT de gewenste veranderingen binnen hun eigen begroting moet opvangen.

In onze vergadering van 25 juni jl. zijn wij bij de behandeling van het voorstel ontwerpbegroting 2016 op de hoogte gesteld van problemen bij GBLT. De Waarderingskamer oordeelde niet best over de kwaliteit van het werk bij GBLT. Kwaliteitsverbetering zou noodzakelijk zijn. Dat zal waar zijn, maar het wordt gelijk weer afgewimpeld op de deelnemende partijen. Daar hebben wij grote moeite mee. Temeer daar het heel vreemd is dat GBLT probeert steeds meer gemeenten erbij te krijgen, terwijl ze de zaken niet op orde hebben.

Laat men eerst de zaken op orde brengen voordat men weer andere gemeenten toelaat. (Dat ze dat niet aankunnen, blijkt duidelijk uit de gevraagde bijdrage van € 500.000 voor verbetering van het klantencontactcentrum).
Uitvoering Transitieplan GBLT Team WOZ moet opgezet (of uitgebreid) worden voor de gemeenten. Dat mag dus in onze ogen niet ten laste van de waterschappen komen. We lezen daar volgens ons niets van.

Ook vanuit mijn dagelijks werk weet ik hoe GBLT werkt. Wij (mijn collega’s net zo goed als ik) hebben daar absoluut geen goed gevoel bij.

De SGP stemt dan ook niet in met de voorgestelde begrotingswijziging. Onze fractie vindt het verder veel te gemakkelijk om maar te schrijven dat Waterschap Groot Salland het binnen de begroting 2015 wel kunnen opvangen. (€ 130.000 is toch nog wel even de moeite). GBLT had haar problemen binnen hun eigen begroting moeten opvangen. Nu wordt veel te gemakkelijk de hand opgehouden bij de deelnemende partijen. Als waterschap hadden wij dit geld beter voor andere nuttige zaken kunnen gebruiken. Gelukkig wordt er wel een bezuinigingsinspanning voorgesteld van 30% maar wij vinden dat veel te weinig.

 

Jan Visscher