27 oktober 2016

Beleidsharmonisatie internationale samenwerking

 

Beleidsharmonisatie internationale samenwerking

Op 25 oktober jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) de nota Internationaal beleid WDODelta 2017-2020 vastgesteld. Voorstel was om de activiteiten van Dutch Water Authorities (DWA) voort te zetten in Zuid Afrika en in Burkina Faso. Doelstellingen zijn geformuleerd waarbij een duurzame, zakelijke en transparante aanpak centraal staat.  De SGP is echter van mening dat niet duidelijk en transparant wordt vermeld hoeveel geld er in totaal mee gemoeid is. Een aantal fracties lieten een soortgelijk geluid horen en ook, net ons ons, dat dit geen kerntaak is voor een waterschap.

Internationale samenwerking staat bij de SGP niet zo hoog op het verlanglijstje. Wij moeten ons houden aan de kerntaken. Dat kost voldoende tijd, energie en geld.

De eerwaarde van internationale samenwerking is voor ons niet groot. En of wij er de juiste kennis wel voor hebben, is ook maar de vraag. (Wij willen niet graag geconfronteerd worden met een vergelijkbaar drama als WMD (Waterleidingmaatschappij Drenthe die in 2014 € 13 miljoen heeft afgeschreven op een Porject in Indonesië en dat hen in totaal al € 30 miljoen heeft gekost!!).

Dit willen wij vooraf toch even gezegd hebben. Natuurlijk hebben wij gelezen dat het vooral gaat om een harmonisatie en actualisatie van het beleid van de beide voormalige waterschappen. Waar verplichtingen zijn aangegaan, moeten wij die uiteraard nakomen om een betrouwbare partner te zijn. Maar wij gaan er wel vanuit dat dit dan wederzijds zo is.

Duidelijk moet echter wel zijn dat het veel meer kost dan € 150.000 . 4 fte (1,5 vast en 2,5 weggewerkt in diverse programma's) zijn ermee gemoeid, maar het is zo niet helder en transparant (die termen hebben we in voorgaande agendapunten regelmatig kunnen lezen)  wat wij jaarlijks besteden. Dat vindt de SGP wel een minpunt(je).


Jan Visscher