3 mei 2017

Beleidskader afvalwater (grote) bedrijven

 

Beleidskader afvalwater (grote) bedrijven

Op 2 mei jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met het voorstel van het Dagelijks Bestuur (DB) om de mogelijkheden te verkennen om als waterschap samen met grote bedrijven te komen tot kostenreductie, minder emissie van stikstof en/of meer circulaire economie. Verder is het Beleidskader afvalwater (grote) bedrijven vastgesteld.

De SGP is ingenomen met dit beleidskader. In de afgelopen jaren zijn wij in commissieverband van ons waterschap of als SGP'ers in waterschapsland meerdere keren op bezoek geweest bij collega waterschappen. Dan zagen wij meer dan eens interessante ontwikkelingen in samenwerking met het bedrijfsleven. Tot op zekere hoogte liet dat volgens ons bij collega's ook meerdere keren zien dat daar de nek wat verder uitgestoken werd. Er was wat meer durf om wat op te pakken. Dat betekent in onze ogen niet dat wij niet zorgvuldig om moeten gaan met de gelden van onze belastingbetalers. Maar juist het wat meer durf tonen, leidt zeker in een aantal gevallen tot een goede beheersing van de tarieven voor zuiveringsheffing. En het zal u niet vreemd in de oren klinken, dat wij daar geïnteresseerd in zijn.

In de nu voorliggende notitie probeert u recht te doen aan een verantwoorde uitoefening van uw taak. Wij hebben er vertrouwen in dat waterschappen en een aantal bedrijven elkaar kunnen versterken in hun werkzaamheden.

Wij kunnen wel heel hard roepen dat we niet met bedrijven moeten gaan samenwerken om zuiveringstaken uit te voeren. Maar met de problematiek van het wel of niet verder gaan met een anti-afhaak subsidie aan Friesland Campina Domo in Beilen is ons goed duidelijk geworden dat het verlenen van zo'n subsidie wel degelijk de goedkoopste oplossing kan zijn voor onze tarieven zuiveringsbeheer.

Samen zoeken naar en werken aan oplossingen, kan heel goed het beste voor het milieu en circulaire economie zijn.

Daarom instemming van de SGP met het kiezen voor het verkennen van mogelijkheden, zoals genoemd in het voorstel en het vaststellen van dit beleidskader.

 
Jan Visscher