1 februari 2017

Beleidskader duurzaamheid duurzaamDOEN

 

Beleidskader duurzaamheid duurzaamDOEN

Op 31 januari jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met het voorstel van het Dagelijks Bestuur (DB) om het beleidskader duurzaamDOEN vast te stellen.Tot het eind toe hebben wij geprobeerd te voorkomen dat alsnog gelden ter voorbereiding van dit beleid in 2017 besteed worden en dan verantwoord worden via de bestuursrapportage. De SGP, en een aantal andere fracties maar helaas geen meerderheid, zijn van mening dat de financiering hiervan via de reguliere begroting (in dit geval 2018) moet lopen.

Aandacht voor duurzaam werken is goed. Echter moeten wij daarbij de kosten wel goed in de gaten houden. Meer dan eens is het op dat gebied ook zo dat degene die voorop lopen veel extra kosten moeten maken en al snel met technisch achterhaald materiaal opgescheept zit.

De oproep van de SGP aan het begin is toch om vooral realistisch te zijn én te blijven. Volgens het voorstel zal nu al een bedrag opgenomen worden als overschrijding ten laste van de lopende begroting en te verwerken in de bestuursrapportage. Daar hebben wij moeite mee. Wij zijn van mening dat dit in de reguliere begroting opgenomen moet worden. Deze activiteiten komen nu niet zo uit de lucht vallen en kunnen ons inziens wel wachten tot opname in de begroting 2018.

En over een bestemming van gelden uit het resultaat van 2016 voor dit onderwerp lopen we ook zeker niet warm. Er heeft links en rechts een flinke tariefstijging plaatsgevonden in 2016. Eventuele overschotten willen wij dan ook allereerst inzetten voor een (verdere) beheersing van de tarieven in de eerstkomende jaren.

Het is een bewuste keuze geweest om in de begroting 2017 en de meerjarenraming nog niet zoveel op te nemen voor doelstellingen op het gebied van energieneutraliteit enz. Dan moeten wij dat nu niet alsnog via de achterdeur willen regelen.

Hoewel wij als kleine partij niet bij alle besprekingen voor het coalitieprogramma aanwezig waren, is er waarschijnlijk toch wel bewust voor gekozen om daarin geen inhoudelijke ambities op te nemen.

Op pag. 3 van het voorstel lees ik onder 'Dilemma' dat verduurzamen enerzijds kan leiden tot vermijding van kosten en uitgaven en anderzijds tot het genereren van opbrengsten. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke aanpak mijn fractie aanspreekt. Dat er een dilemma kan zijn , begrijpen we ook. Echter komt het stuk op mij toch veel meer over als een vragen om (veel meer) geld dan de zojuist geschetste voorzichtige benadering.

Onder het kopje 'Financiën lezen we ook weer dat de begroting 2017 en meerjarenraming 2017-2020 nog onvoldoende rekening houdt met de doelstellingen. Dat is dan weer in tegenspraak met de eerder aangehaalde voorzichtige aanpak. Dit voorstel spreekt zich dan ook op meerdere punten nog tegen. Wij hebben de indruk dat er een ambitieus stuk heeft gelegen, dat daar stevig aan geschaafd is, maar dat de teksten daar niet altijd mee in overeenstemming gebracht zijn.

De genoemde € 1 miljoen voor de resterende bestuursperiode is ons op dit moment nog veel te kort door de bocht. We hebben nog bijna niets concreets gezien. Dat willen wij eerst voordat wij daar misschien mee kunnen instemmen. Dan willen wij echter wel eerst de gevolgen daarvan op de begroting en tarieven zien.

Bijna onderaan pag. 4 wordt ook al geschreven 'Naar onze inschatting biedt de jaarrekening 2016 ruimte voor financiële dekking van nieuw beleid'. Ook weer een punt waar wij grote moeite mee hebben. Wat de SGP fractie betreft, gaan we dat niet doen en er wordt dat positieve saldo gereserveerd. Uiteraard is dat nog niet besloten, maar wel de intentie geweest bij de vaststelling van de eerste begroting 2016 op 4 januari 2016. Dat geld gaan we nu nog niet weggeven!!

Op pag. 9 lezen we nog over het maaisel. Het maaisel in de nabije omgeving afzetten bevordert de kleine kringloop. Nu is het nogal eens zo dat er vele kilometers mee gesleept wordt. Dan is er al weinig terechtgekomen van de duurzaamheid. Laat het dichtbij blijven bij boeren die het heel goed en graag willen gebruiken als bodemverbeteraar.

Tot slot, het zal u duidelijk zijn dat wij best kritisch tegenover dit voorstel staan. Maar wij zijn van mening dat ook duurzaamheid rendement moet opleveren.

Jan Visscher