20 november 2015

Bestuursrapportage 2015-2

Op 19 november jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) kennis genomen van de Bestuursrapportage 2015-2. Het beleid hoeft niet te worden bijgesteld. Er wordt een financieel voordeel verwacht van € 633.000. Daarin is het boekverlies van € 1 miljoen op het huidige kantoorpand aan de Dokter van Thienenweg verwerkt. Het voordelig saldo wordt mede verwacht doordat vertraging in de uitvoering van een aantal projecten.

Een goed leesbaar stuk, waarvoor onze dank. Daar waar de beoogde doelen niet gehaald zijn, hangt dit meestal samen met de aanstaande fusie. Dan is het terecht dat hier en daar even een pas op de plaats gemaakt wordt.

Helaas lazen wij wel dat de kosten van kwijtschelding ook nu weer hoger zijn,
€ 222.000 meer voor watersysteemheffing en € 69.000 meer voor zuiveringsheffing. Afschaffen gaat onze fractie wel te ver, maar het huidige niveau van de kwijtscheldingen vinden wij te hoog. Maar helaas hebben wij gelezen dat de beoogde coalitie het huidige kwijtscheldingsbeleid ongewijzigd laat.

Het boekverlies (€ 1 miljoen) op het per 1 oktober jl. verkochte huidige kantoorpand van Waterschap Groot Salland is verwerkt in deze bestuursrapportage. Dat geldt ook voor diverse eenmalige kosten die verbonden zijn aan de fusie.

Op blz. 11 van deze rapportage staat at er geen nieuwe deelgebieden worden ingericht conform de Beheer- en Onderhoudsvisie (B&O visie). Hoe zit het dan met agendapunt 5C (Zandwetering Schalkhaar) dat hiervoor behandeld is?

Op pag. 29 staat dat in 2014 gestart is met de pilot 'Risico gestuurd Onderhoud'. Daar lezen we dat er weinig klachten zijn. Ons is toch wel wat anders ter ore gekomen. Het komt er op neer dat het volgens ons bepaald geen succes is om ermee door te gaan. Misschien wordt dat ook meegenomen bij eventuele aanpassingen in de Beheer- en Onderhoudsvisie (B&O visie)?

In bijlage 2 worden bij diverse lopende investeringen lezenswaardige toelichtingen gegeven op uiteenlopende vormen van afwijkingen (meestal tijd en/of geld). Het voert te ver om die nu allemaal bij langs te lopen.

De fractie Ongebouwd heeft gevraagd hoe het staat met de in de AB vergadering van 5 februari 2015 vastgestelde beleidsnota 'Naar goed gebruik - Beleid inrichting en beheer waterberging landelijk gebied'. Daar lezen wij niets van in deze bestuursrapportage. (Intentie daarvan is terugdringing van de kosten van waterberging). De SGP heeft zich bij die vraag aangesloten.

 

Jan Visscher