26 augustus 2015

Drentse staten alsnog akkoord met fusie waterschappen

Nadat de statenleden van Drenthe op 1 juli jl. de besluitvorming over de fusie van de waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden (WGS en WRW) hebben uitgesteld, hebben zij op 26 augustus in een extra vergadering alsnog ingestemd met deze voorgenomen fusie.

Na een uitgebreide discussie op 1 juli 2015 zou bij een toen gehouden stemming hoogstwaarschijnlijk een meerderheid van de Drentse statenleden tegen de fusie van voornoemde waterschappen hebben gestemd. Daarom is besloten om de stemming uit te stellen en meer informatie in te winnen en een extra vergadering te beleggen op 26 augustus om dan alsnog een besluit te nemen.

Punten van grote zorg waren tijdens de eerste vergadering het verlies van hoogwaardige werkgelegenheid in Meppel/Drenthe, de toegevoegde waarde van de fusie voor Drenthe, de risico's en de gevolgen van uitstel of afstel van de fusie.

In een brief van 18 augustus 2015 is Reest en Wieden uitvoerig ingegaan op die genoemde punten. Daarnaast heeft zij de lange termijnontwikkelingen voor de kosten, de gevolgen voor Reest en Wieden als zelfstandig waterschap toegelicht en een nadere toelichting gegeven op de reductie van het personeel.
Ook zijn er tussen 1 juli en 26 augustus door Reest en Wieden gesprekken gevoerd met alle statenfracties.

Hoewel er  volgens ons niet veel extra, andere informatie aan de staten van Drenthe verschaft is dan voor haar vergadering van 1 juli was het opmerkelijk om te horen (wij hebben beide vergaderingen in Assen bijgewoond) hoe meerdere fracties op 26 augustus een draai van 180 graden gemaakt hebben.

Uiteindelijk hebben 34 statenleden voor de fusie gestemd en 7 leden tegen (de hele fractie van PVV en 1 lid van resp. het CDA en D'66). Er was nog een amendement ingediend door PvdA, Groen Links, SP en 50Plus om de geborgde zetels (niet gekozen door ingezetenen maar benoemd door Ongebouwd-LTO, Bedrijfsgebouwd-KvK en Natuur) niet op 8 zetels maar het wettelijk minimum van 7 vast te stellen. Dit amendement is nipt verworden met 19 stemmen voor, 21 tegen en 1 blanco.

Duidelijkheid is er nu gekomen voor bestuur en personeel. Dat is een goede zaak, omdat er in de aanloop naar het proces al heel veel kosten gemaakt zijn. Hoewel de SGP tegen een fusie van de waterschappen was, zijn die extra kosten, gelet op de enorme hoeveelheid werk die verzet moet worden om de organisaties in elkaar te schuiven, onontkoombaar geweest. Wanneer dat werk nu alsnog voor niets geweest zou zijn, zou dat, na het democratisch genomen besluit tot fusie, geleid hebben tot een fors gezichtsverlies.

Wij hopen ons in de komende tijd te richten op het nakomen van de gestelde voorwaarden aan de fusie, zoals herkenbaarheid in het gebied en een flinke structurele terugdringing van de kosten, waardoor ook in de toekomst de tarieven beheersbaar blijven.

 

Jan Visscher