27 juni 2013

Financieel meerjarenperspectief 2014-2018

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 27 juni jl. is kennis genomen van het financieel meerjarenperspectief 2014-2018. De SGP fractie blijft de nadruk leggen op beheersing van de tariefstijgingen. Daarnaast worden in deze meerjarenraming de gevolgen zichtbaar van de voorgestelde aanpassing van de kostenverdeling. Met die aanpassing stemmen wij volledig in omdat dan de kosten beter neergelegd worden bij de categorieën waar ze thuis horen.

In het financieel meerjarenperspectief blijven de tarieven stijgen. Voor een belangrijk deel komt dit door overheveling van taken die voorheen door het Rijk werden gedaan nieuw Hoog Water Beschermings Programma. (nHWBP).

Wij verzoeken het Dagelijks Bestuur de vinger aan de pols te houden om de stijging van de tarieven ook voor de komende jaren zoveel mogelijk te beperken.

Verder zijn de tariefberekeningen gebaseerd op de nieuwe kostenverdeling. Hoewel besluitvorming daarover nog komt, stemmen wij in met de voorgestelde verdeling van 35% voor ingezetenen, 49,4% voor gebouwd , 15,5% voor ongebouwd en 0,4% voor natuur. Het is een kostenverdeling die meer recht doet aan het leggen van de kosten bij de categorie waarvoor deze gemaakt worden.

Er wordt het een en ander geschreven over de rioolwaterzuivering (RWZI) Raalte en ontwikkelingen in de slibverwerking. Het zou goed zijn dat wij in het najaar 2013 niet alleen een beleidsnotitie krijgen over de slibverwerking, maar ook een notitie met een aantal alternatieven met de kosten van het wel/niet openhouden van de RWZI Raalte.

Er is nu ook rekening gehouden met kosten voor verbouw/groot onderhoud van het hoofdkantoor voor een bedrag van € 2 miljoen. Wij zijn wel geschrokken van de hoogte van dit bedrag. Door het in 6 jaar af te schrijven, komt daarvan een aanzienlijke jaarlast op de komende jaren te drukken.

Jan Visscher