19 september 2015

Groot onderhoud slibontwateringsinstallaties

Op 17 september jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) € 2,38 en € 2,14 miljoen beschikbaar gesteld voor groot onderhoud aan de slibontwateringsinstallaties, respectievelijk te Zwolle en Deventer. Alternatief was nu alleen het noodzakelijk onderhoud uit te voeren. Over vijf jaar zouden dan alsnog  de centrifuges volledig vervangen moeten worden. De totale investeringen van die twee fasen komen echter aanzienlijk hoger uit, namelijk samen € 6,5 miljoen. Omdat de installaties dan ook veel storingsgevoeliger blijven, is nu groot onderhoud een verantwoorde beslissing.

Wij hebben diverse tussentijdse besprekingen gehad over het op 18 december vorig jaar vastgestelde Integraal Zuiveringsplan (IZP). Toen is de conclusie getrokken dat wij het voordeligst uit zijn met instandhouding van de huidige zuiveringen. Wel zou de slibontwatering geconcentreerd worden in Zwolle en Deventer. Op die wijze zouden wij goedkoper uitkomen, niet aan kapitaalvernietiging doen als er over ca. 10 jaar toch betere technieken zijn. Na die 10 jaar kunnen wij, indien gewenst, op een verantwoorde wijze een heel andere kant opgaan.

De in dit voorstel beschreven werkwijze sluit aan bij de toen vastgestelde werkwijze. Door deze aanpassingen voor Zwolle en Deventer kunnen wij naar verwachting weer jaren verder met technisch prima functionerende zuiveringen.

Echter, nu wij ook kiezen voor groot onderhoud, komen wij met de geraamde investeringskosten en daaraan gekoppeld de kapitaallasten fors hoger uit dan meegenomen is in de meerjarenraming 2016-2019. En dat zo kort na vaststelling van het IZP. Komt dat omdat het voorbereidingen van het IZP al zo lang aan de gang waren en de (meerjaren)begroting 2016-2019 ook al in de steigers stond medio 2014?

De kapitaallasten stijgen ook door harmonisatie van het afschrijvingsbeleid. Het bestuursvoorstel zou aan waarde winnen wanneer die afwijking in jaren gewoon even opgeschreven zou zijn. Dat hebben wij helaas nu gemist. Kan het DB toezeggen dat in het vervolg bij dergelijke situaties wel te doen? (Nu 20 jaar maar wat was het??)

We lezen (in het projectvoorstel) dat de aanbesteding al afgerond is. De raming voor deze projecten is dus vrij secuur?

Kortom, zoals bij de behandeling van het IZP ook gezegd is, spreekt  de SGP deze voorzichtige benadering, hoe om te gaan met voorgenomen investeringen, aan. Wanneer daarbij ook blijkt dat dit financieel, met de nu bekende inzichten, de beste keuze is, dan stemmen wij in met dit voorstel.

 

Jan Visscher