1 maart 2017

Groot onderhoud stuwcomplexen Vecht

 

Op 28 februari jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met het voorstel van het Dagelijks Bestuur (DB) om het groot onderhoud aan het stuwcomplex Vilsteren uit te voeren in 2017 in plaats van 2019. Het groot onderhoud aan het stuwcomplex Vechterweerd zal conform planning in 2018 uitgevoerd worden. Voor beide projecten samen is een krediet beschikbaar gesteld van € 1.280.000.
Wel hebben we onze zorg er over uitgesproken dat we weer voor een verrassing kwamen te staan wat Vilsteren betreft.

Dit voorstel benadrukt dat we zo snel mogelijk asset management (optimale prestaties halen uit gebruiksmiddelen, binnen acceptabele risico's en tegen aanvaardbare kosten over de gehele levensduur) moeten invoeren. Te vaak komen wij op dit moment nog voor verrassingen te staan, zoals nu weer met de slechtere staat van onderhoud van Vilsteren.

We hebben begrepen dat men bij Reest en Wieden verder was met asset management en dat men daar zeer tevreden over was. Nu komen er te vaak (grotere) zaken naar voren die alsnog komen te drukken op al vastgestelde begrotingen. Dat is niet goed, hoewel wij uiteraard beseffen niet alles in de hand te hebben en verrassingen volledig te kunnen uitsluiten.

Op pag. 2 lezen we dat geen externe partners betrokken zijn bij de uitvoering van het groot onderhoud. Maar we zetten het toch in de markt en dan is/zijn die partij(en) toch ook externe partners?

Uiteindelijk hebben wij maar één essentiële vraag over. Hoe ver staat het met invoering asset management?

 

Jan Visscher