27 oktober 2016

Harmonisatie grondbeleid

 

Harmonisatie Grondbeleid

Op 25 oktober jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) de nota Grondbeleid vastgesteld. Doel daarvan is vooral geweest een harmonisatie van het grondbeleid in de voormalige waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden. Op hoofdlijnen was het beleid wel gelijk, maar vooral de gehanteerde pachtprijzen van gronden en jacht- en visrechten verschilden nogal. Grote afwijkingen zullen via maatwerk in een overgangssituatie worden behandeld. 
Ook de SGP kan zich vinden in het in de nieuwe nota voorgestelde beleid.

Het betreft een nota waarin een harmonisatie van het beleid is verwerkt. Zoals deze er nu uitziet, is het volgens de SGP een stuk met een nuchtere aanpak.

De ondertoon van de schriftelijke vragen van mijn buurman (Gerard van den Berg van Natuur) onderschrijft mijn fractie dan ook in de meeste gevallen niet. Wij vinden dat er geen sprake is van vage doelstellingen enzovoort. Er zijn al zoveel regels waar de boeren aan moeten voldoen met bijvoorbeeld spuitvrije zones, zorgvuldig omgaan met bemesting perceelsranden etc. Laat dat alstublieft niet scherper gesteld worden dan het landelijk beleid.

Wij moeten nu instemmen met een mogelijke inzet van het instrument van onteigening. Dit middel achter de hand hebben, moet met het oog op het kunnen garanderen van een veilige omgeving. De SGP gaat er vanuit dat ten allen tijde geprobeerd wordt om in de minne tot een oplossing te komen.

Aansluiten bij de landelijke pachtnormen geeft een heldere lijn, die hier en daar mogelijk kan leiden tot enig onbegrip, maar het is in onze ogen wel een acceptabele lijn. Dat geldt ook voor de lijn van 2% van de vrije marktwaarde. Dat zijn goed uit te leggen criteria en deze worden ook steeds algemener gebruikt.

Een vraag over o.a. blz. 12: Waarom geliberaliseerde pacht in principe voor slechts één jaar? Geeft dit geen te hoge administratieve kosten?
(Geantwoord is dat daar waar gronden nog voor vier jaar verpacht kunnen worden, dit niet telkens voor een jaar gedaan zal worden zoals in het stuk staat. Er is oog voor het zo laag mogelijk houden van de administratieve lasten).


Jan Visscher