27 februari 2016

Herijking HWBP-programma WDO Delta

Op 23 februari jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) besloten het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) te herijken. Dit gebeurt vooral met het oog op de nieuwe normering voor de beoordeling van waterkeringen (dijken), die zal gelden vanaf 2017. Een conceptreactie op het voorlopig programmavoorstel 2017-2022 is besproken.

De opgaven voor dijkversterking in het kader van HWBP heeft in ons land voor Rijk en waterschappen een grote impact, zowel financieel als personeelsinzet, maar ook voor veel ondernemingen die op dit gebied werkzaam zijn.
Daarom is afstemming heel goed, want in een eind vorig jaar behandeld agendapunt stond nadrukkelijk genoemd dat er sprake was van schaarste, verdringing enz. op dat terrein.

Het is goed dat er nu uitgegaan wordt van de nieuwe normering. Ook terecht dat meer opgetrokken wordt met de omgeving en partners (provincie en gemeenten) in de diverse plannen. Wellicht kunnen plannen van meerdere oveheden in een bepaald gebied, tegelijk uitgevoerd worden.

We lezen van toename van het investeringsvolume 2016-2019 voor ons waterschap (met ca. € 24 miljoen), maar gelukkig geen noemenswaardige wijzigingen in het begrote kostenniveau. Laat ons die uitdaging aangaan en dat ook als intentie uitspreken, tenzij de veiligheid echt in het gedrang komt. Dan mag geld natuurlijk niet het struikelblok zijn.

Het is goed om te lezen dat door ons al ingediende projecten, die minder prioriteit gekregen hebben, in principe toch gewoon uitgevoerd kunnen worden omdat die de 'bevroren status' (ze mogen in principe gewoon uitgevoerd worden) hebben gekregen.

In het stuk lazen wij ook de wens van diverse gemeenten om hen vroegtijdig inzicht te geven in de verschillende dijkversterkingsopgaven. Schenk daar voldoende aandacht aan, om waar mogelijk ook werkzaamheden te kunnen combineren.

Wij kunnen instemmen met een keuze voor scenario 4 omdat daarin beheersbaarheid van de financiën en een zo gelijkmatig mogelijke personele inzet door de jaren heen beoogd worden.

 

Jan Visscher