1 juni 2016

Herman Dijk (opnieuw) beëdigd als dijkgraaf

Op 31 mei jl. is de heer Ir. H.H.G. (Herman) Dijk door de Commissaris van de Koning in Drenthe, de heer J. Tichelaar, officieel beëdigd als eerste dijkgraaf van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De SGP-fractie feliciteert hem daarmee en wenst hem Gods zegen voor deze nieuwe periode van zes jaar.

Per 1 januari 2016 zijn de waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden gefuseerd tot het waterschap Drents Overijsselse Delta. Met ingang van die datum hadden Gedeputeerde Staten de heer Dijk al benoemd tot interim voorzitter van het nieuwe waterschap.

In de eerste vergadering van WDODelta, op 4 januari 2016, is de heer Dijk voorgedragen voor benoeming tot de eerste voorzitter van het gefuseerde waterschap.

Het koninklijk besluit van 4 mei 2016 is door koning Willem Alexander ondertekend waarmee de her Ir. H.H.D. Dijk uit Zwolle voor een periode van zes jaar is benoemd. Deze periode is ingegaan op 1 juni 2016.

Op zo'n benoeming volgt de officiële beëdiging door de Commissaris van de Koning. Omdat het waterschap Drents Overijsselse Delta haar werkgebied in twee provincies heeft, komt daarvoor in principe zowel de Commissaris van de Koning in Overijssel als die van Drenthe in aanmerking. Als tegemoetkoming aan bezwaren van Provinciale Staten van Drenthe tegen de fusie van eerder genoemde waterschappen, is de vestigingsplaats van het gefuseerde waterschap, Meppel geworden. Dat ondanks het feit dat het hoofdkantoor in Zwolle staat. De SGP fractie WDODelta vond en vindt dat niet logisch, maar zich daartegen verzetten had geen zin omdat dit op brede instemming kon rekenen.
Daarom heeft de beëdiging plaatsgevonden ten overstaan van de Commissaris van de Koning in Drenthe.

Na beëdiging is de heer Dijk toegesproken door de heer Tichelaar, door de heer Ir. J.F. de Jong als waarnemend dijkgraaf en namens alle fracties in het Algemeen Bestuur door de voorzitter van de grootste fractie, mevrouw M. Wichard. Daarna heeft de heer Dijk nog een korte toespraak gehouden en een dankwoord uitgesproken voor de tot hem gerichte woorden.

 

Jan Visscher