25 oktober 2018

Implementatie Waterschapszorg

 

Op 16 oktober 2018 heeft het Algemeen Bestuur (AB) opnieuw gesproken over het komen tot eenheid in het beleid voor de Waterschapszorg in het gehele gebied van het gefuseerde waterschap. Omdat het een omvangrijk programma is en velen raakt, moet het uiterst zorgvuldig uitgevoerd worden. Communicatie, allereerst met direct belanghebbenden, maar uiteraard ook met de hele omgeving, is van groot belang voor het slagen van deze grote klus. Daarom wordt het werkgebied van ons waterschap in deelgebieden ingedeeld. Eerst ervaring op doen in zo’n gedeelte en dan evalueren.
Daarbij ook goed naar de kosten kijken, want alle fracties zijn toch geschrokken van de nu nader geraamde kosten.

De waterschapszorg werd verschillend uitgevierd bij de fusiepartners waaruit het huidige waterschap is ontstaan. Dat moet gelijk getrokken worden.

Dat dit een complex gebeuren zou worden, hadden we wel verwacht Ook dat het geld zou gaan kosten. Maar we hebben ons wel even de ogen uitgewreven toen we het bedrag van
€ 14,7 miljoen zagen staan bij punt 1 van het voorstel. En eigenlijk is het € 15,7 miljoen omdat er € 1 miljoen in de exploitatie is verwerkt. En dan te bedenken dat er conform de gehanteerde SSK methode ook nog een bandbreedte van +50/-50% gehanteerd wordt. Die bandbreedte is in onze ogen wel heel ruim. Dat betekent gewoon dat je nog weinig met zo’n raming kunt.

Kosten zijn ook veel hoger dan in juli jl. geraamd werd. Toen zaten er in elk geval nog geen kosten eigen arbeid inbegrepen. En omdat we veel met eigen mensen willen doen, waar wij geheel achter staan, is dat ook een fors bedrag.

Starten met één deelgebied en daarna eerst evalueren, is ook zeer gewenst en terecht genoemd in de toelichting op dit voorstel.

Vele eigenaren, maar ook pachters van gronden krijgen hiermee te maken. Communicatie met de omgeving (het kan niet genoeg benadrukt worden) is daarom van het allergrootste belang voor het welslagen van dit project.

Het te willen realiseren in vier jaar is een goed streven. Maar zou het in het kader van werk met werk maken ergens wat later opgepakt worden, dan moet die ruimte er zijn.

Akkoord om er aan verder te werken, in het vertrouwen dat u ons ook optimaal op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. 

 

Jan Visscher