19 december 2014

Integraal Zuiveringsplan 2015-2025

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 18 december jl. is het Integraal Zuiveringsplan (IZP) 2015-2015 vastgesteld. Er wordt in dit plan geprobeerd voorzichtig om te gaan met de financiën. Daarnaast worden de zuiveringen nu niet opgetuigd met de laatste technische mogelijkheden. Voor de komende tien jaar kunnen de zuiveringen nog goed en efficiënt werken. Maar ook blijft het mogelijk om met de voorgestelde werkwijze in de toekomst aan te haken op betere technologieën zonder dan te doen aan forse kapitaalvernietiging.

Allereerst dank voor de wijze waarop wij in de commissie Kwaliteit al een aantal keren kennis konden nemen van de richting die in het IZP wellicht ingeslagen zou worden.

Wat ons daarvan in het bijzonder bijgebleven is dat wij de indruk hebben dat goed gelet wordt op de kosten. Daarnaast dat de verwachting is dat door nu voorzichtig te zijn met investeren in de zuiveringen, wij niet aan grote kapitaalvernietiging doen als er binnen een redelijke termijn nieuwe technologieën voor aanvaardbare prijzen beschikbaar komen voor onze zuiveringen. Op dat moment kan beoordeeld worden of verdere concentratie financieel ook aantrekkelijk is.

Wij hadden verder de indruk dat wij mogelijk in technisch opzicht met onze zuiveringen achterop liepen bij andere waterschappen. Op vragen daarover in de afgelopen tijd is ons zowel bestuurlijk als ambtelijk gezegd dat dit niet het geval is. Door die toezegging is de in het IZP voorgestelde richting voor ons een zeer acceptabele. Dit getuigt van een voorzichtig omgaan met gemeenschapsgeld.

Enigszins verrassend vonden wij het wel dat Kampen uitgebreid zal worden. Maar omdat de nu voor Kampen te nemen maatregelen over 10 jaar aanzienlijk goedkoper zijn en over een periode van 30 jaar geen noemenswaardige verschillen laten zien, kunnen wij ook instemmen met uitbreiding van de capaciteit in Kampen.

Omdat er de laatste jaren nogal eens problemen waren in Kampen, hebben wij nog wel de vraag of de investeringen in Kampen naar verwachting dan ook een positieve invloed zullen hebben op de werking van de zuivering in Kampen.

De zuivering in Raalte loost op het gevoelig oppervlaktewater van de Hondemotswetering. Daarom is het gewenst dat lozing van stikstof en fosfaat afneemt. Om deze redenen gaan wij akkoord met de daarvoor noodzakelijke investeringen in Raalte.

Wij hadden verwacht dat concentratie van de zuiveringen voordeliger zou zijn. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit de komende tien jaar niet het geval zal zijn. Om die reden is het dan ook terecht om in de looptijd van dit IZP geen rioolwaterzuiveringen samen te voegen.

Voor het overige getuigt het van een voorzichtig financieel beleid wanneer wij de inventarisatie van de vervangingsinvesteringen  voor de RWZI's gebruiken voor het Financieel Meerjaren Perspectief (FMP) 2016-2020.

 

Jan Visscher