26 juni 2019

Jaarrekening 2018

 

Op 25 juni 2019 heeft het Algemeen Bestuur (AB) de jaarrekening 2018 vastgesteld. Ook is toen definitief besloten (was al voorgesteld in november 2018 bij de behandeling van de begroting 2019) om mutaties in de reserves te doen.
€ 1,7 miljoen is overgeboekt van de egalisatiereserve watersysteembeheer naar de algemene reserve watersysteembeheer en € 1,08 miljoen gaat van de algemene reserve zuiveringsbeheer naar de egalisatiereserve zuiveringsbeheer. Met beide overboekingen had de SGP in november 2018  moeite en het kon ook nu nog niet op de instemming van de SGP rekenen.

Uiteraard ook als SGP fractie waardering voor de goed verzorgde jaarstukken 2018. Compliment voor het opnieuw verkrijgen van een goedkeurende verklaring van de accountant.

Voorzitter, een jaarrekening met een veel betere uitkomst dan begroot. Ik zal gelijk erkennen dat ik dat liever zie dan dat er een tekort is. Anderzijds heb ik afgelopen week wel gezegd dat wij bij scherper begroten bereid moeten zijn om ook eens een minder dan begroot resultaat te hebben.
Echter, in mijn twintig jaar raadservaring en inmiddels hier ook tien jaar, heb ik niet meegemaakt dat de rekening slechter uitviel dan begroot. En als je oplet, zie je die betere uitkomsten zo’n beetje overal in overheidsland.

Begroten we dan toch nog steeds te voorzichtig? Het lijkt er wel op. En we moeten ons daarbij realiseren dat we de vastgestelde tarieven voor dat jaar wel op die begroting hebben gebaseerd.

Daarom hebben we op 27 november vorig jaar ook niet ingestemd met de aangekondigde onttrekking uit de egalisatiereserve watersysteembeheer. Ook de algemene reserve kan gebruikt worden voor zaken die tarieven dempen, maar de directe relatie, als bij de egalisatiereserve, is er niet om dat geld weer terug te geven aan de belastingplichtigen.
Met de toevoeging aan het weerstandsvermogen van zuiveringsbeheer heeft de SGP wel wat minder moeite, maar wij waren in voorgaande jaren een roepende in de woestijn als het ging over gering weerstandsvermogen.

Wij hebben kennis genomen van het accountantsverslag en de controleverklaring en stemmen in met vaststelling van de jaarrekening 2018 met uitzondering van de bij punt 3 genoemde onttrekkingen aan –en toevoegingen tot– de in de inleiding genoemde reserves.

 

Jan Visscher