7 juli 2015

Kredietaanvraag huisvesting

In de vergadering van 2 juli jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem niet ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet voor aankoop van het pand Dokter Van Deenweg 186-208 in Zwolle. Dit was het beoogde nieuwe kantoorpand voor het fusiewaterschap Drents Overijsselse Delta. Door het uitstellen van een beslissing over deze fusie door de Provinciale Staten van Drenthe was het onverantwoord om dit pand aan te kopen.

Op 1 juli 2015 hebben zowel de Provinciale Staten van Overijssel als die van Drenthe het voorstel tot fusie van de waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden tot Drents Overijsselse Delta besproken. In de staten van Overijssel was een ruime meerderheid (31 voor en 14 tegen) voor deze fusie. Bij de Drentse statenleden was heel wat weerstand, vooral ook door het verlies van werkgelegenheid in Meppel/Drenthe. Maar ook waren meerdere fracties nog niet erg overtuigd van de meerwaarde van deze fusie. Aanvullende informatie die men van de waterschappen via Gedeputeerde Staten had ontvangen, vond men weinig beter dan de informatie die zij ter beschikking hadden voor de statencommissievergadering Omgevingsbeleid van 10 juni jl.
Omdat men vreesde dat een ruime meerderheid van de Drentse statenleden tegen de fusie zou stemmen, is een voorstel in stemming gebracht om de besluitvorming te verdagen tot een (extra) statenvergadering  op D.V. 26 augustus a.s. Dit voorstel is aangenomen.

De volgende avond zouden zowel het AB van Groot Salland als dat van Reest en Wieden het voorstel behandelen voor het beschikbaar stellen van kredieten voor aankoop van een nieuw pand in Zwolle met een perceel grond voor de aanleg van een parkeerterrein. Dat hebben beide besturen afgewezen gelet op de onzekere situatie waarin de fusiepartners nu verkeren.

Velen waren er verbaasd over dat in de staten van Drenthe zoveel weerstand heerste tegen de fusie en daarom een beslissing voor zich uit geschoven hebben. Wij hebben gezegd dat dit ons niet zo vreemd voorgekomen is. Wanneer je de berichtgeving vanaf de verkiezingstijd voor de staten- en waterschapsverkiezingen een beetje gevolgd hebt, was veelvuldig te lezen dat het gefuseerde waterschap het kantoor in Drenthe moest vestigen. Meerdere partijen deden daarover harde uitspraken. Ook in diverse media (bijvoorbeeld de Meppeler Courant en RTV Drenthe) kon men daar regelmatig stevige uitspraken over lezen.

Wij zijn vanaf het begin een uitgesproken tegenstander geweest van een fusie tussen de beide waterschappen. Echter hebben de beide besturen in meerderheid gestemd voor de fusie. Dat is een democratisch genomen besluit. Vanaf 3 december vorig jaar hebben wij daarom ook de knop omgezet en meegewerkt aan het zo goed mogelijk uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn om de fusie goed te laten verlopen. Daarbij zullen wij bijzondere aandacht schenken aan de gestelde voorwaarden en de te realiseren doelen.
Toch hebben wij ons geroepen gevoeld om er aandacht voor te vragen dat wij als mensen allerlei plannen kunnen (en ook moeten) maken, maar dat er Eén is Die alles bestuurt. Wij mensen zijn in alles afhankelijk van God.

Wij wachten de komende periode met spanning af hoe dit proces zich verder ontwikkelt. Een fusie met als beoogde ingangsdatum 1 januari 2016 wordt steeds moeilijker te realiseren. Temeer omdat het AB van Groot Salland bij de besluitvorming op 3 december vorig jaar nadrukkelijk vastgelegd heeft dat zorgvuldigheid voor snelheid moet gaan. Tegelijkertijd beseffen wij dat voor het personeel de onzekerheid langer blijft voortduren.

 

Jan Visscher