31 december 2015

Kredietuitbreiding HWBP Zwolle-Olst en HWBP 15E Zwolle

Op 17 december jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met verhoging van de kredieten voor de vervroegde verkenning HWBP Zwolle-Olst en plan van aanpak HWBP 15E Zwolle. Om rekening te houden met gewijzigde inzichten, nieuwe normen vanaf 2017, krapte op de markt (meerdere waterschappen moeten projecten uitvoeren) en langere doorlooptijd van de projecten vallen de kosten hoger uit.

Voor beide projecten geldt dat deze vallen onder het HoogWaterBeschermingsProgramma (HWBP) wat betekent dat 90% van deze kosten ten laste van het Rijk (50%) en 40% ten laste van de gezamenlijke waterschappen komen. 10% van de kosten moet gedragen worden door het waterschap binnen welks werkgebied het betreffende project ligt.

Hoewel de kosten dus voor 90% subsidiabel zijn, hebben wij aangegeven dat wij ook dan alert moeten blijven omdat het gaat om de besteding van geld dat door de gehele gemeenschap is opgebracht.

Ook hebben wij aandacht gevraagd om te bezien of er nog mogelijkheden zijn om projecten zodanig te spreiden dat er geen sprake meer is van een prijsopdrijvend effect door teveel projecten aan te besteden in een relatief korte periode.

Het project Zwolle-Olst was aangemeld als een koploperproject in het kader van het HWBP. Daaruit zijn zaken naar voren gekomen die mede geleid hebben tot het benodigde extra krediet.

De verwachting is dat eind 2016 een kredietvoorstel aan het AB voorgelegd kan worden voor de verkenningsfase van het plan Zwolle-Olst.


Het HWBP 15E Zwolle betreft een ingewikkeld gebied. Dan hebben we het over de oevers van het IJsselkanaal (vanaf de Spooldersluis), van het Zwartewater tot aan de monding van de Vecht. ER is veel industrie in dat gebied en er liggen woonwijken. Heel veel kabels en leidingen liggen er in de grond. Het is noodzakelijk dat dit allemaal goed in beeld gebracht wordt. Anders kan er bij de uitvoering sprake zijn van grote economische schade. Waar mogelijk moet dit voorkomen worden. Gevolg is wel dat een kostbaar plan van aanpak opgesteld moet worden.

Met inachtneming van de gemaakte kanttekeningen heeft de SGP ingestemd met de verhoging van beide kredieten.

 

Jan Visscher