16 december 2011

MHW verlagende maatregelen Vechterweerd

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 15 december jl. heeft het bestuur ingestemd met de realisering van maatgevende hoogwaterstandverlagende maatregelen ter hoogte van de stuw Vechterweerd.

Wij vragen ons wel af waar wij mee bezig zijn met dergelijke projecten.

In deze crisistijd zijn dit, en ook het volgende agendapunt, als je het goed beschouwd luxe investeringen.

In de toelichting op dit voorstel staat namelijk duidelijk aangegeven, dat maatregelen om een halfnatuurlijke Vecht te realiseren, genoemd worden natuurvriendelijke inrichting van de oevers (door o.a. ontstening) en het laten meanderen, een verhoging van het Maatgevend Hoogwater (MHW) tot gevolg hebben. Dan zij wij geneigd om ons af te vragen of wij wel goed bezig zijn. Want vervolgens moeten wij weer geld uitgeven om maatregelen te treffen, die MHW verlagend werken.

Omdat dit project al geruime tijd geleden in gang gezet is en hier meerdere partners bij betrokken zijn, kunnen wij niet zo maar even alsnog tegenstemmen.

Toch hebben wij hier geen fijn gevoel bij en hadden wij er behoefte aan om dit zo te benoemen. Akkoord, maar niet van harte, maar dan wel onder de harde voorwaarde dat die 50% subsidie er komt. Anders niet aan beginnen.

Jan Visscher