31 juli 2024
Natuurcompensatie en stikstofrechten HWBP Zwolle-Olst
Op 16 juli 2024 heeft het Algemeen Bestuur (AB) besloten om een bruto krediet van € 7 miljoen beschikbaar te stellen voor natuurcompensatie en het verkrijgen van stikstofrechten. De reacties van de partijen verschilde nogal, was de terechte conclusie van portefeuillehouder Wijnen.
BBB, VVD, CDA, Ongebouwd, GBDO en SGP (samen 18 zetels) hebben er grote moeite mee om dit op deze wijze te realiseren. Echter is heel duidelijk geworden dat de Provincie Overijssel geen vergunning voor dit project afgeeft, als de natuur niet in deze mate gecompenseerd wordt. Deze fracties staan dus met de rug tegen de muur.
Natuur, PvdD, Water Natuurlijk, CU en NEO (11 zetels) zijn blij met de natuurcompensatie maar, met name CU en NEO zijn van mening dat biodiversiteit veel nadrukkelijker aan de orde geweest had moeten zijn.
Waterveiligheid is voor allen van groot belang. Daarom is er unaniem ingestemd. Wel hebben CDA en SGP een stemverklaring afgelegd dat wij alleen instemmen omdat we anders geen vergunning krijgen voor uitvoering.
Voorzitter, verschillende keren is er al gesproken én geschreven over het HWBP project Zwolle-Olst. Ook in dit voorstel is een chronologische volgorde opgenomen van eerdere besluitvorming. Toch is me, voor zover ik na kan gaan, nooit duidelijk geweest dat alleen al voor dit traject zo’n grote oppervlakte landbouwgrond naar natuur omgezet zou worden. We dienen zeer zuinig te zijn op onze landbouwgrond die we nog hebben. Woningbouw en natuur slokt ieder jaar weer een flinke oppervlakte op. Dat doet ons pijn, vooral als we zien hoe veel natuurgrond eruit ziet als die omzetting een aantal jaren geleden heeft plaatsgevonden. Ook voor de voedselvoorziening hebben we de landbouwgrond hard nodig.
Als SGP hebben we daar nog steeds grote moeite mee, temeer omdat er ook veel gemeenschapsgeld nodig is om die omzetting te financieren. Ook als de 90% van die € 7 miljoen wordt gesubsidieerd door het HWBP, is dat deel geld van de Rijksoverheid wara wij alleen met belastingen aan hebben moeten bijdragen.
Stikstofrechten hiervoor gebruiken, vinden wij ook geen goede zaak. Die moeten beschikbaar blijven voor de landbouw, bijvoorbeeld om wat te kunnen doen voor de PAS-melders.
Natuurlijk moeten wij de dijken op orde houden en/of op orde maken. Waterveiligheid als kerntaak van een waterschap vinden ij zeer belangrijk.
Daarom begrijpen wij ook niet dat twee wethouders van de Gemeente Olst-Wijhe in De Stentor van 5 juli 2024 (zie deel tekst hieronder) laten optekenen dat ze hun inwoners, ontredderd door dijkversterking, niet in de steek laten. Maar zij hebben toch zeker ook oog voor de veiligheid van hun inwoners? Natuurlijk begrijpen we dat inwoners het op een aantal plaatsen graag wat anders gezien hadden. Maar het algemeen belang voor alle inwoners dient toch voorop te staan?!!
De Stentor 5 juli 2024
Inwoners Olst-Wijhe ontredderd door dijkversterking, gemeente schiet te hulp: ‘We laten ze niet in de steek’.
De dijkversterking heeft een enorme impact op de gemeenschap in Olst-Wijhe. Inwoners voelen zich machteloos tegenover grote overheden als het Waterschap en Rijkswaterstaat. Wethouders Hans Olthof en Marcel Blind zien het leed en grijpen in. Zij zeggen dat ze hun inwoners op alle mogelijke manieren ondersteunen tijdens de dijkversterking.
In de tweede termijn heeft de SGP de volgende stemverklaring afgelegd.
Waterveiligheid is zeer belangrijk. Wij hebben uit de technische antwoorden begrepen dat we geen vergunning krijgen van de Provincie Overijssel wanneer we de natuur niet compenseren. Dan kunnen wij helaas niet anders dan instemmen met dit voorstel.
Jan Visscher