27 juni 2013

Ontwerpbegroting 2014 GBLT

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 27 juni jl. is ons gevraagd in te stemmen met de ontwerpbegroting 2014 van het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT). Wij hebben twijfels bij de ambities van het GBLT.

Wij lezen dat GBLT hoopt op aansluiting van meerdere gemeenten. Dat zou volgens onze informatie, behalve de gemeente Zwolle, nog wel eens tegen kunnen vallen. Wij hebben vernomen dat Zwolle met GBLT een deal gesloten heeft dat GBLT intrek neemt in het stadskantoor van Zwolle. Daarbij heeft Zwolle geëist dat al haar personeel, dat betrokken is bij de belastingheffing, door GBLT overgenomen moet worden.

Andere gemeenten krijgen nu te horen dat zij wel mogen aansluiten, maar dat GBLT dan geen personeel wil overnemen. Dat hebben wij uit meerdere bronnen vernomen. Daarom zijn gemeenten, die er eerst wel oren naar hadden om bij GBLT aan te sluiten, plotseling totaal niet meer geïnteresseerd.

Wij lazen dat GBLT rekening houdt met 3% inflatie. Op dit moment vinden wij dat een heel fors percentage en ook wel heel gemakkelijk. Dan worden de budgetten in onze ogen onvoldoende scherp vastgesteld.

Jan Visscher