30 juni 2016

Optimalisatie slibgisting Zwolle (vervolg)

Op 28 juni jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) helaas een flink extra krediet beschikbaar moeten stellen om verder te kunnen met de optimalisatie van de slibgisting op de rioolwaterzuivering (RWZI) te Zwolle. Er zijn slechts twee inschrijvingen binnengekomen bij de aanbesteding en die vielen fors hoger uit. Stoppen met de procedure en opnieuw beginnen, is echter geen optie.

Een project waar de laatste tijd ook al regelmatig over gesproken is. En helaas is het op 19 november 2015 beschikbaar gestelde bedrag van € 10,543 miljoen niet voldoende. Er moet iets meer dan 25% bij en dan komen we uit op € 13,235 miljoen. Bijna € 2,7 miljoen erbij. En dan vragen wij ons wel af of dit alleen maar door de aantrekkende markt komt.

U geeft zelf al aan dat dit ook zeker komt door de wijze van aanbesteding. Aannemers zijn huiverig voor de zogenaamde Energiefabrieken. Die springen er negatief uit (zie pag. 4) wat geleid heeft tot een zekere terughoudendheid. Daardoor calculeren ze veel meer in voor risico's.

Als wij dat zo lezen, dan kunnen wij ons afvragen of we wel Energiefabrieken moeten bouwen. Het leek ons zo'n mooi concept. Nu gaan wij echter wel sterk twijfelen of dit een acceptabele oplossing is. Moet dit niet meer aan de markt overgelaten worden?

Ook lezen wij dat aannemers te weinig mogelijkheden zien om eigen technieken in te brengen. Betekent dit dat wij de zaak toch weer teveel dichttimmeren om creatieve oplossingen van aannemers te verwerken? Graag reactie daarop van het Dagelijks Bestuur (DB).

Verder valt het op dat de keuze voor de tweetrapsvergisting op pag. 5 weinig overtuigend klinkt ('De keuze blijft verdedigbaar'). Ook daar graag een reactie op.

Op pag. 1 hebben wij gelezen van de mogelijkheid om te kiezen voor het ondernemerschap voor de omzetbelasting (OB). Dat zou een eenmalig voordeel van
€ 439.000 aan terug te vragen BTW kunnen opleveren. Volgens ons moet je dan tien jaar opteren voor de OB. Omdat je te maken hebt met belaste en onbelaste prestaties, krijg je onherroepelijk gesteggel met de Belastingdienst over die verhouding. Kortom, bezint eer gij begint. SGP advies is om daar niet aan te beginnen.

Wij hadden gedacht dat ons op 19 november vorig jaar een goed voorstel is aangeboden. Toen hadden een aantal fracties nog grote vraagtekens. Nu dit voorstel voor ons ligt, moeten ook wij helaas constateren dat ons toen geen goed onderbouwd voorstel is gedaan.

 

Jan Visscher