2 november 2015

Overname bestaand stedelijk water Zwolle

Op 29 oktober jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met overname van het beheer en onderhoud van bestaand stedelijk water van de Gemeente Zwolle. Binnen het werkgebied van Waterschap Groot Salland zijn nu met alle gemeenten, uitgezonderd Zwartewaterland, overeenkomsten afgesloten voor vergelijkbare overnames.

Van diverse gemeenten hebben wij als waterschap het beheer en onderhoud van bestaand stedelijk water inmiddels al overgenomen. Nu is ook met Zwolle overeenstemming bereikt. Buiten deze overeenkomst blijft echter de overdracht van beheer en onderhoud van de beschoeiing. Gemeente en waterschap konden het, zoals we lezen in de stukken, niet eens worden over een afkoopsom van dat beheer en onderhoud.

Wij hebben daar geen problemen mee als voor de gemeente, maar vooral ook voor de inwoners van Zwolle, maar heel duidelijk is dat men ook in de toekomst voor beheer en onderhoud van beschoeiingen niet moet aankloppen bij het waterschap.

Bijkomend gevolg van al die overnames is wel dat door het waterschap steeds meer gedaan moet worden voor de inwoners. Op termijn kan dit dan ook zeker gevolgen hebben voor het inwonersdeel van de kosten in de kostenverdeelstaat (nu 35%). Bij het waterschap zullen namelijk de kosten die gemaakt worden voor inwoners in haar gebied stijgen. Een wellicht te optimistische wens zou dan zijn dat de inwoners dat terugzien in lagere gemeentelijke belastingen door de overgedragen taken die verband houden met beheer en onderhoud van stedelijk water.

Verder akkoord met voorstel en beschikbaar stellen krediet van € 1.041.000.

 

Jan Visscher