5 april 2012

Peilbesluit Haerst-Genne

 

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 5 april 2012 is een nieuw peilbesluit vastgesteld voor het gebied Haerst-Genne. Al vele jaren werd gesproken over een peilverlaging. Een deel van de landbouw had al jaren last van te natte omstandigheden.

Het gebied waar dit voorstel over gaat, is vooral een gebied waarin de landbouw een boterham moet kunnen verdienen. Daarbij is een peil gewenst dat draagvlak heeft bij de agrariërs in dat gebied.

Wij hebben gelezen dat de omstandigheden voor de landbouw in dat gebied al vele jaren te nat zijn. In 1992 is door het voormalig waterschap De Noorder Vechtdijken de voorbereiding voor een peilbesluit al gestart. Volgens ons hebben wij niet kunnen lezen waarom wij inmiddels 20 jaar verder zijn, voordat pas een besluit daarover genomen wordt. Wat kan daarvan de reden zijn? Wanneer er al zoveel jaren klachten zijn, dan is het toch niet normaal dat wij 20 jaar wachten met het nemen van een (peil)besluit waar de landbouw bij gebaat is?

Op een interactieve wijze is het proces om te komen tot een lager peil in gang gezet. Alle partijen hebben een inbreng kunnen leveren. Ook de provincie is er steeds bij betrokken geweest. Het verbaast ons dan ook enorm dat de provincie na de terinzagelegging gekomen is met de reactie dat negatieve effecten op het Natura 2000 gebied uitgesloten moeten worden. Natuur en landbouw moeten niet tegenover elkaar komen te staan, maar naast elkaar. Jammer, dat hier weer een tegenstelling gecreëerd wordt.

Maar draagvlak van de eerstbelanghebbenden, en dat zijn in onze ogen toch de landbouwers, is van groot belang. Wij hebben vernomen dat zij toch blij zijn, dat voor het grootste deel van het gebied de peilverlaging in gang gezet wordt. Ook wij steunen dat, maar zien graag dat het gebied (peilvak 3) dat er nu buiten blijft, ook zo spoedig mogelijk alsnog een lager peil tegemoet kan zien. Net zo goed in dat gebied ervaart men al jaren de overlast van te hoge peilen.

 

Jan Visscher