31 oktober 2013

Peilbesluit Olde Maten en Veerslootlanden

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 31 oktober jl. kennis te nemen van de reactienota bij het peilbesluit Olde Maten en Veerslootlanden. Daarnaast is ons gevraagd om de partiële herziening van dit peilbesluit vast te stellen.

De herinrichting van de Olde Maten en Veerslootlanden heeft al heel wat tongen in beweging gebracht. Bij de aanpassing van het bestemmingsplan Olde Maten en Veerslootlanden heeft de gemeenteraad van Staphorst unaniem besloten dat er, naast een Milieu Effect Rapportage (MER) ook een Landbouw Effect Rapportage (LER) opgesteld diende te worden.

Genoemde raad heeft namelijk uitgesproken dat de daar uit te voeren plannen geen nadelige werking mochten hebben op nabij gelegen landbouwgronden. Daarbij werd in het bijzonder ook gedacht aan de landbouwbedrijven die in het kader van de Ruilverkaveling Rouveen zijn verplaatst van de Oude Rijksweg (bebouwde kom) naar de Klaas Kloosterweg West (het buitengebied).

De gemeenteraad vond het onacceptabel dat zo kort na die ruilverkaveling, de bedrijven al weer ernstig beperkt zouden worden in hun bedrijfsvoering.

Daarom vinden wij het terecht dat aan zienswijze 3 (van Bisschop, Dunnink, Hengsteboer, Smit en Visscher) tegemoetgekomen wordt met aanvullende inrichtingsmaatregelen.

Verder lezen wij bij  zienswijze 4 op blz. 7 als antwoord op de twijfel of de peilverhoging geen uitstralend effect heeft op de omgeving dat er uitgebreid onderzoek gedaan is naar de te verwachten effecten, maar dat er geen negatieve uitstralingseffecten worden verwacht.

Maar straks komt de praktijk. Stel dat er wel effecten optreden, wordt er dan alsnog aan gewerkt dat die uitstraling niet langer negatief zal zijn?

En voor wiens rekening zouden de daarvan dan uit te voeren werkzaamheden komen? Is dat ook de provincie?

Wij lezen wel wat over de MER maar helemaal niets over de LER. Dat verbaast ons. Is WGS wel op de hoogte van de bedongen LER?

Jan Visscher