16 september 2011

Projectplan bypass Kampen

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 15 september jl.  is ons gevraagd de principebereidheid uit te spreken dat het waterschap in het kader van de bypass Kampen een projectplan vaststelt voor de aanleg van primaire waterkeringen en bijkomende wijzigingen van aanwezige waterstaatswerken. Dit onder toekenning van financiële vergoeding voor haar inzet. De SGP heeft daar niet mee ingestemd.

De aanleg van een bypass bij Kampen heeft al heel wat beroering gegeven en geeft dat nog.

Grote vraag is of er in het parlement een meerderheid voor is te vinden. Laten wij dat eerst maar eens afwachten, voor onomkeerbare stappen te nemen.

Het is ons bekend dat deskundigen hebben aangegeven, dat het gebied door de aanleg van de bypass niet onveiliger wordt. Maar dat is wel een heel magere waardering voor een dergelijk groot project.

Op 17 februari 2011 hebben alle partijen, behalve de SGP, ermee ingestemd dat het Waterschap Groot Salland (WGS) onder voorwaarden een rol gaat spelen als adviseur en als realisator van de bypass Kampen. Het Dagelijks Bestuur (DB) stelt wel dat de rol van het waterschap in dit gehele proces helder wordt vastgelegd in samenwerkings- en realisatieovereenkomsten.  Dit gaat veel tijd kosten van ons waterschap en die kosten moeten door het Rijk vergoed worden. Dat vinden wij terecht, maar niet voldoende om er nu mee in te stemmen.

Voordat de landelijke overheid heeft beslist over wel/niet doorgaan, willen wij geen principebereidheid uitspreken zoals in het voorstel is verwoord.

Jan Visscher