16 december 2020

Projectplan en krediet Soestwetering Bovenloop

Op 15 december 2020 is het Algemeen Bestuur (AB) unaniem akkoord gegaan met het voorstel om bovengenoemd projectplan vast te stellen. Ook om een voorschot van € 540.000 op het realisatiekrediet beschikbaar te stellen voor werk als voorbereiding op de uitvoering van dit project.
Twee insprekers hebben het woord gevoerd. Het AB heeft het Dagelijks Bestuur (DB) opgeroepen om, passend binnen het projectplan, te proberen aan hun wensen tegemoet te komen. Beide partijen proberen op een constructieve wijze mee te denken met ons waterschap.

Een project waar al geruime tijd voorbereidend werk aan gedaan is en wordt. In het kader op pagina 2 kunnen we lezen dat de eerste kredieten al beschikbaar gesteld zijn door het AB van voormalig Waterschap Groot Salland in april 2014. Nu wordt ons gevraagd om een krediet van € 540.000 beschikbaar te stellen om te komen tot een definitief projectplan.

Er waren nog 2 zienswijzen ingediend.(Eén van beiden heeft gebruik gemaakt van het inspreekrecht). Goed om te lezen dat er wat betreft een gevraagde alternatieve locatie grotendeels aan tegemoet gekomen wordt. We lezen van een gevraagde aanpassing over ca 440 mtr. welke voor 340 mtr. gehonoreerd wordt. Jammer dat dit ook niet voor de laatste 100 mtr. gelukt is. Als het enigszins kan, zouden we dat ook voor de resterende 100 mtr. zien. Daar is door brede steun voor gebleken in de vergadering.
Jammer dat we bij dit soort aanpassingen vaak moeten lezen dat er vrees is voor veel ruigte in de natuurvriendelijke oevers en daardoor dierziektes. Er wordt verwezen naar rechtspraak maar wij zien liever dat dit ontzenuwd kan worden door praktijkvoorbeelden. 

Soestwetering

De andere inspreker sprak namens een groep in. Er was in maart 2020 al eens contact geweest met het waterschap. Toen was die groep echter nog geen formele eigenaar van de grond waar het waterschap plannen mee heeft, maar nu zijn ze dat sinds enkele maanden wel. Volgens alle partijen in het AB is daardoor de mogelijkheid ontstaan om het plan nog fraaier te maken. Het DB heeft de opdracht gekregen om dat nu alsnog te bezien en zo mogelijk mee te nemen in het definitieve plan.

We lezen in het voorstel dat de gemeente Deventer een wens heeft voor een ijsvogelwand op 3 locaties.

IJsvogelwand

Als zij die wens hebben, en dat staat zo verwoord in het voorstel, is dat prima. Dan gaan wij er wel vanuit dat dit voor die gemeente een meekoppelkans is en dat de kosten daarvan daarom voor rekening van de gemeente Deventer komen.

IJsvogels

Met genoegen hebben we gelezen dat er een gerede kans bestaat op een totale subsidie van ruim € 2 miljoen. Wij nemen aan dat bij het voorleggen van de definitieve plannen het wel/niet ontvangen van ca. € 500.000 subsidie voor Zoetwatervoorziening Oost Nederland (ZON) maatregelen wel bekend zal zijn. Klopt die veronderstelling?

We hebben kennis genomen van de reactienota en stemmen in met vaststelling van het Projectplan Waterwet Soestwetering Bovenloop & Breebroeksleiding.
Daarvoor is geld nodig en de SGP is akkoord met het beschikbaar stellen van een voorschot van € 540.000 op het benodigde realisatiekrediet.

Jan Visscher