20 december 2012

Projectplan NZ leiding

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 20 december jl. hebben wij kennis genomen van de reactienota bij het projectplan Noordzuidleiding en is het projectplan vastgesteld. Hiervoor is een bruto bedrag geraamd van € 1.366.000 .

Het plan ziet er op zich vrij goed uit, maar helaas zijn er toch een aantal zienswijzen ingediend. En met een aantal ingebrachte argumenten voelen wij ook grotendeels mee, zoals:

  • Angst voor ruige bende door allerlei onkruiden. Wanneer dergelijke aanpassingen gemaakt worden, oogt het meestal niet fraai. Ik kan mij heel goed indenken dat een boer die wildernis niet graag nabij zijn percelen heeft en die hij onkruidvrij probeert te houden.

  • Niet blij zijn met acceptatieplicht maaisel. Het mag duidelijk zijn, dat onderhoud gepleegd moet worden aan sloten. Maar ook dat spul zou ik niet graag op mijn land hebben. Wordt dat ook een aandachtspunt bij de komende evaluatie van beheer en onderhoud? Komt de tijd niet dichterbij dat dit (na indrogen op een geschikte plaats) als grondstof kan dienen voor vergisters?

  • De angst voor Neospora is een terechte. Is het inderdaad zo dat er geen honden op de wandelroutes komen, die deze angst rechtvaardigen?

  • Er zijn meerdere opmerkingen gemaakt over te lage waterstanden in droge perioden. Wij hebben gelezen, dat dit wel onderkend wordt, maar dat verbetering te kostbaar is. Over wat voor bedragen hebben wij het dan? Is het niet mogelijk op een relatief goedkope manier in elk geval deels aan die opmerkingen tegemoet te komen?

  • In een paar zienswijzen wordt aangegeven dat grond in eigendom door het waterschap in gebruik genomen is. Heb ik het goed begrepen dat dit niet anders is dan van die eigendommen gebruik te maken voor het onderhoud, wat men dient te gedogen?

Daarnaast is in een paar zienswijzen te lezen van achterdocht tegen - of het wantrouwen - van het waterschap. Wij betreuren dat. Communiceren is en blijft een belangrijk aandachtspunt. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, zou wel mooi zijn, maar achterdocht of wantrouwen klinkt zwaar. Hoe ervaart het Dagelijks Bestuur (DB) dat soort opmerkingen?

ILG-subsidie* is hiervoor niet beschikbaar, maar POP-subsidies** waren al op. Is daar dan niet snel genoeg op ingesprongen?

In het verleden hebben meerdere fracties bij min of meer vergelijkbare plannen zorgen geuit over de stijging van de jaarlijkse onderhoudskosten, ook nog in het eindbeheer. De SGP deelt die zorg en wil ook het signaal afgeven dat dit zo sober mogelijk moet. Want de acceptatie van dergelijke plannen is vaak niet zo enthousiast en wanneer dit ook nog mede leidt tot lastenverzwaringen, dan wordt het nog moeilijker te accepteren

Jan Visscher

 

* ILG staat voor Inrichting Landelijk Gebied

** POP staat voor Plattelands Ontwikkelings Programma