19 december 2013

Projectplan waterkeringen IJsseldelta-Zuid

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 19 december jl. hebben wij kennis genomen van de Reactienota Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. Verder is het Projectplan waterkeringen IJsseldelta-Zuid vastgesteld.

Dit is een project waartoe landelijk is besloten. Hoewel wij direct erkennen dat onze kennis tekort schiet om dit alles te overzien, zetten wij wel vraagtekens bij meerdere onderdelen van dit project. In het bijzonder bij de realisering van een bypass kun je vraagtekens zetten.

Het heeft ook een gigantische impact op de omgeving waar de bypass wordt gerealiseerd. En daar komt ook een woningbouwproject bij wat helemaal niet meer van deze tijd is, maar daar heeft Waterschap Groot Salland (WGS) gelukkig geen zeggenschap over en loopt daarbij ook geen risico.

Zouden wij wel over dit project moeten besluiten, dan neigen wij heel sterk naar een stevig nee. Onze bedenkingen tegen dit project hebben wij vaker naar voren gebracht.

Nu, zoals gezegd, landelijk het besluit gevallen is zoals dit gevallen is, is dat voor ons een gegeven.

Vele zienswijzen zijn ingediend. Met name die, waarbij men aangeeft overlast en schade door verminderd uitzicht te hebben, zijn heel begrijpelijk. Een schadevergoeding verzacht niet alles maar zou een redelijke genoegdoening zijn als er voor het werk op zich een groot draagvlak zou zijn. Maar juist daar ontbreekt het aan. En dan schiet je met een schadevergoeding niet veel op.

Het is fijn dat WGS bij dit project geen financieel risico loopt.

Niet uit overtuiging maar omdat het, gelet op de genoemde besluitvorming door andere overheden moeilijk anders kan, stemmen wij in met uw voorstel waarin drie punten (kennisnemen van reactienota, vaststellen projectplan en delegeren van bevoegdheid DB tot wijzigingen op ondergeschikte punten) zijn benoemd.

Jan Visscher