19 november 2015
Projectplan Zandwetering Schalkhaar
Op 19 november jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) het projectplan Zandwetering Schalkhaar vastgesteld. Er zijn veel zienswijzen op dit plan binnengekomen. Ondanks dat dit plan past binnen de overeengekomen beleidsregels heeft de SGP, maar ook meerdere andere fracties, opgeroepen om in gesprek te blijven met de indieners van zienswijzen en hen als het kan alsnog zoveel mogelijk tegemoet te komen.
Dit agendapunt stond als hamerstuk geagendeerd, maar diverse fracties hebben aangegeven dat niet correct te vinden. Daarop is besloten het alsnog in bespreking te geven.
Gelet op de hoeveelheid zienswijzen, heeft de SGP zich erover verbaasd dat dit als hamerstuk op de agenda is gezet. Dit doet geen recht aan de indieners van een zienswijze.
Eén van de indieners van een zienswijze, de heer Wilgers, gaf tijdens de mogelijkheid tot inspreken, aan een akkerbouwbedrijf te hebben en zich grote zorgen te maken over o.a. een verhoging van het waterpeil. Hij wordt dus in zijn bedrijfsvoering aangetast. Ook zonder uitvoering van dit plan, heeft hij zo nu en dan al hinder van te hoge waterstanden. In zijn ogen is daar wel wat aan te doen. Daar past echter geen peilverhoging bij. Meerdere fracties hebben aandacht gevraagd voor zijn ingebrachte zienswijze en de daarop gegeven toelichting.
Heel veel zienswijzen geven aan dat hun privacy aangetast wordt door het aan te leggen wandel-/struinpad. Ook is in diverse reacties te lezen dat er in dat gebied eerder grote problemen geweest zijn (overlast, dingen die het daglicht niet konden verdragen enz.).
En ook hier komen weer zienswijzen binnen over zaken met betrekking tot de Beheer- en Onderhoudsvisie (B&O visie) watergangen. Vergoeding voor ontvangst maaisel vindt men te laag.
Ook zullen er volgens plan natuurvriendelijke oevers worden aangelegd. In de evaluatie van de B&O visie, die later in deze vergadering op de agenda staat, lezen wij dat dit echt geen succes is. Gaan we er dan toch mee door? Een brug over de bypass (ik meende dat we die misschien alleen bij Kampen zouden krijgen) wordt in diverse zienswijzen als ongewenst aangemerkt.
Na uitvoering van dit plan verdubbelen helaas ook hier de onderhoudskosten weer. Dit kan, wat de SGP betreft, zo niet doorgaan.
Als wij het stuk zo lezen, en u geeft het aan het eind zelf ook aan, dan is er een grote kans dat er bezwaren tegen dit plan ingediend worden. Zijn alle mogelijkheden uitgeput om binnen redelijke grenzen tegemoet te komen aan de vaak genoemde bezwaren? Wij roepen het Dagelijks Bestuur in elk geval op om zich tot het uiterste in te spannen om, waar mogelijk, alsnog overeenstemming te bereiken.
Jan Visscher