19 december 2020

Realisatiekrediet Nijeveen-Kolderveen enz.

Op 15 december 2020 heeft het Algemeen Bestuur (AB) met algemene stemmen besloten om het huidige voorschot op het realisatiekrediet (€ 850.000) aan te vullen met bijna € 9,1 miljoen naar € 9.945.000 om het ‘Watergebiedsplan landbouwgebied rondom Nieuwveense Landen’  te kunnen uitvoeren.  Een fors deel daarvan, € 4,5 miljoen, is nodig voor een nieuw gemaal Leenders.  Op een enkele agrariër na, ziet de landbouw uit naar een spoedige realisering omdat het plan de waterhuishouding fors verbeterd. Ook de nieuwe woonwijk van Meppel, Nieuwveense Landen, kan dan beter droge voeten houden.

 

Net als agendapunt 3-A een plan met al een hele voorgeschiedenis, maar nu van het voormalig Waterschap Reest en Wieden. Ook als Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben wij al een aantal keren over deze plannen gesproken.

Het doel van dit plan is verbetering van de landbouwkundige waterhuishouding van het landbouwgebied (ca. 1.100 hectare) rondom de Nieuwveense Landen ten westen van Meppel. Dit door het ontlasten van gemaal Broammeule en  een groter gebied (ca. 670 ha) af te voeren via het nieuwe gemaal Leenders.

Ontwerp nieuw gemaal Leenders

Verder omhelst het plan de realisering van ongeveer 10 ha plas-drasgebied en er wordt 5 ha gebruikt voor een waterberging van ca. 27.500 m3.

Wij hebben steeds begrepen dat de meeste landbouwers graag willen dat de plannen uitgevoerd worden. Echter één belanghebbende heeft grote zorgen voor zijn bedrijf. Hij heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheden van bezwaar en beroep, maar heeft daarmee niet wat kunnen bereiken. Wij betreuren het nog steeds dat het niet gelukt is met die mensen tot overeenstemming te komen. Toezeggingen zijn gedaan om met peilbuizen de gevolgen voor zijn bedrijf te monitoren. Wanneer daaruit blijkt dat hij wel schade lijdt, dan is destijds al toegezegd dat betrokkene daarvoor schadevergoeding kan vragen.
De effecten van het hele project worden in de komende jaren met behulp van een projectmonitoringsnetwerk, bestaande uit enkele peilbuizen en waterstandmeetpunten,  gemeten en geëvalueerd.

De landbouw ligt ons na aan het hart. Zij verdienen goede omstandigheden om hun bedrijf uit te oefenen. In dit geval moeten wij een afweging maken tussen het algemeen en het individueel belang.

Ook de SGP ziet momenteel geen andere mogelijkheden dan in te stemmen met het voorliggende plan en het benodigde krediet beschikbaar te stellen.

 Jan Visscher