13 februari 2015

Resultaat aanbesteding Nevengeul Vilsteren

Resultaat aanbesteding Nevengeul Vilsteren

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 5 februari jl. moest helaas weer een extra bruto krediet (€ 598.000) gevraagd worden voor de aanleg van de Nevengeul Vilsteren. Alle fracties hebben aangegeven hier een slecht gevoel bij te hebben. De schuld kan niet alleen op Arcadis geschoven worden. Ook intern moet gekeken worden wat bij dergelijke projecten verbeterd kan worden. Als SGP hebben wij daarnaast aangegeven er moeite mee te hebben dat het plan anders wordt uitgevoerd dan waar het AB eerder mee ingestemd heeft.

Dit is een voorstel waar we niet blij van worden. Het krediet moet met bijna € 600.000 verhoogd worden.
Waar wij echt niet over te spreken zijn, is de verhoging van de kostenposten voor kunstwerken en dat de voorziene risico's te laag zijn ingeschat. Maar wie heeft hierin gefaald? Arcadis alleen of ook de eigen organisatie?

De pijn van dit onderwerp wordt volgens het voorstel dan weer verzacht door niet begrote opbrengsten voor de afzet van zand. Dat willen wij absoluut buiten de beoordeling houden. Feit is en blijft dat Arcadis dit project slecht heeft voorbereid. Ook in september 2013 moest op dit project al bijgeraamd worden.
Wij hebben dat meer gehad in de afgelopen jaren met adviesbureaus. Wij nemen dure bureaus in de arm en zij leveren helaas te vaak slecht werk op. Wilt u ons in de eerste plaats inlichten hoe u deze uitkomsten hebt besproken met Arcadis? Wat voor verklaring geven zij daarvoor? U schrijft dat bekeken zal worden welke consequenties op de opdracht verbonden kunnen worden. Wilt u dat toelichten?

Arcadis gaf aan dat het vrijkomende zand moeilijk afgezet kon worden. Daarom is het buiten het project gehouden. Gelukkig heeft het waterschap zelf toch kans gezien het zand te verkopen en kan voor het zand nog minimaal € 350.000 ontvangen worden. Die meeropbrengst is heel mooi, maar die hadden wij liever even in de knip gehouden. Dan had het voor andere projecten gebruikt kunnen worden. Nu moet dit al weer ingezet worden om de tegenvallers op te vangen. Dat vinden wij niet terecht.
Wij zijn van mening dat u Arcadis moet aanspreken op een geleverde slechte prestatie en daaraan consequenties moet verbinden. Daarnaast moet gekeken worden hoe intern de beoordeling van grote projecten met de bijbehorende kostenramingen verbeterd kan worden.

In de beantwoording heeft de portefeuillehouder aangegeven dat wij nu ook een beter en mooier plan krijgen dan men aanvankelijk in gedachten had. Wij hebben daarop gereageerd  en gezegd dat wij daar grote moeite mee hebben. Wij hebben ingestemd met een ander, dus soberder plan. Wil men dat veranderen, dan vindt de SGP dat men eerst toestemming van het Algemeen bestuur moet vragen voor een gewijzigd plan.

 

Jan Visscher