5 april 2012

Samenwerking Rijn-Oost waterschappen

In de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van 5 april 2012 is samenwerking van de Rijn-Oost waterschappen* besproken. Op lange termijn zou een samengaan van die waterschappen aantrekkelijk zijn. De SGP is daar een groot tegenstander van. Samenwerking is prima, maar geen fusie. De Dagelijkse Besturen (DB) van Groot Salland en Reest en Wieden komen gelukkig nu ook (nog) niet met een fusie tussen deze beide waterschappen.

Het is een goede zaak, dat wij nu in het openbaar in deze AB vergadering onze mening kunnen geven over samenwerking met Rijn-Oost waterschappen.

Al diverse keren hebben wij aangegeven tegen een fusie met één of meer waterschappen te zijn. De redenen waarom wij er tegen zijn én tegen blijven, zijn de volgende:

  • De afstand van bestuur tot veel belastingplichtigen wordt veel te groot. Betrokkenheid bij het waterschap neemt dan nog veel verder af. Kijk naar grote(re) gemeenten en de provincies.

  • Slagvaardigheid van grotere overheidslichamen is vaak ver te zoeken.

  • Grotere overheden blijken niet te leiden tot lagere kosten. Wat je op sommige terreinen misschien kunt winnen, ben je door extra managementlagen dubbel en dwars weer kwijt.

  • Dit waterschap is zelf een product van diverse fusies. Daar moet wat ons betreft niet weer een nieuwe fusiegolf op volgen.

  • Kostenbeheersing kan minstens zo goed door meer te gaan samenwerken. Dat is een tendens die momenteel heel veel aan de orde is om te komen tot besparing op allerlei kosten.

De SGP-fractie stemt dan ook niet in met de ambitie om met andere waterschappen in Rijn-Oost samen te gaan.

De SGP stemt wel in om te komen tot een verdere samenwerking. Maar dan alleen zoals het hier verwoord is, via shared services zodat de ene taak bij dit waterschap en een andere taak bij een ander waterschap wordt ondergebracht. Niet in aparte gebouwen met een eigen directie enz.

Uiteraard zijn wij dan ook blij dat de waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden nu niet komen met een voorstel tot fusie tussen die beide waterschappen. Maar het zal duidelijk zijn dat, wat onze fractie betreft, het woordje 'vooralsnog' geschrapt kan worden.

Met de meeste van de zes bevindingen met betrekking tot samenwerking met Reest en Wieden stemmen wij dan ook niet in. Harmonisatie van allerlei regelingen is voor ons geen doel op zich. Waar dit met het oog op een bepaalde samenwerking voordeliger is, mag het. Echter het eigen beleid van Groot Salland moet daarbij zoveel mogelijk gehandhaafd kunnen worden.

Jan Visscher

 

* Met Rijn-Oost waterschappen werden toen bedoeld de waterschappen Rijn en IJssel, Regge en Dinkel, Velt en Vecht, Reest en Wieden, Groot Salland

 

Hieronder nemen wij ook enkele opmerkingen op die wij ingebracht hebben bij eerdere vergaderingen.

Uit algemene beschouwingen SGP 25-11-2010

Actie Storm

Maar er heeft wel een storm over de waterschappen geraasd. Er is wel het één en ander gebeurd. De gezamenlijke waterschappen hebben bezuinigingsvoorstellen gedaan aan het Rijk. Dat gaan wij in de komende tijd voelen. Een belangrijk onderdeel is, dat er meer samengewerkt zal en moet worden tussen de waterschappen onderling en tussen de waterschappen en gemeenten.

Samenwerking van de waterschappen is voor ons veel belangrijker dan fuseren. Ook over dat laatste wordt helaas volop gesproken. Helaas, omdat onderzoek bij fusies van gemeenten bijvoorbeeld ook heeft uitgewezen dat dit leidt tot weinig of geen financieel voordeel. Een groot nadeel is de afnemende betrokkenheid bij grotere openbare lichamen. (Zie bijvoorbeeld de opkomsten voor verkiezingen, die in kleine(re) gemeenten bijna altijd flink hoger is dan in grote(re) gemeenten).

Samenwerking is belangrijk om te komen tot de laagste maatschappelijke kosten voor de belastingplichtigen.

Uit algemene beschouwingen SGP 17-11-2011

Samenwerking of fusie

Meerdere keren hebben wij al aangegeven geen voorstander te zijn van een fusie. Dat is onze mening nog steeds. Samenwerking prima, fusie nee! Een fusie zal op korte termijn ook zeker niet leiden tot kostenbesparing. Dat hebben ons diverse fusies en herindelingen in den lande wel geleerd.

Wij roepen op om echt werk te maken van intensivering van samenwerking om daarmee voordelen te behalen op het gebied van inkoop, zoveel mogelijk gebruik maken van dezelfde programmatuur enz. Wanneer wij lezen dat er ook met ad hoc samenwerkingsverbanden nog een substantiële besparing is te bereiken, dan moet dat zo snel mogelijk opgepakt worden.