24 april 2019

Toekomst sliblijn RWZI Echten

 

Op 23 april 2019 heeft het Algemeen Bestuur (AB)  ingestemd met het voorstel om te kiezen voor het voorkeursalternatief ‘Echten Robuust’. De bedoeling daarvan is het in stand houden van de sliblijn op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Echten. Daarnaast om het niveau van betrouwbaarheid, beschikbaarheid onderhoudbaarheid en veiligheid te verhogen tot het niveau van de sliblijnen in Zwolle en Deventer.
Omdat in de beantwoording duidelijk is toegezegd, dat met de keuze voor 'Echten Robuust’ alle mogelijkheden open blijven om de installatie verder uit te bouwen tot het niveau van ‘Echten Duurzaam+’, heeft de SGP er ook mee ingestemd. 

We zijn in de afgelopen maanden regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en denkrichtingen voor de RWZI Echten. Ook nu onze dank daarvoor.

Maar ook al enkele malen hebben we onze verbazing erover uitgesproken hoe het toch mogelijk geweest is, dat het paradepaardje van ons voormalig waterschap Reest en Wieden ons zoveel verrassingen oplevert.
We meenden dat er een prima RWZI in Echten stond. Wij begrijpen dat u in dit stuk niet ingaat op de juridische verhaalbaarheid van schade aan de huidige installatie.
Wel willen wij de toezegging van u dat u ons regelmatig in beslotenheid op de hoogte houdt over ontwikkelingen hierover. Het is in elk geval voor de SGP op dit moment onbestaanbaar dat dit geen grote gevolgen moet hebben voor de toenmalige partners bij de ontwikkeling en bouw van de RWZI Echten.

Geadviseerd wordt om in te stemmen met het voorkeursalternatief ‘Echten Robuust’. Op basis van de gevolgen voor de tarieven kunnen we ons daar iets bij voorstellen. De SGP betreurt het echter wel dat daarin geen Groengasopwerking is opgenomen (zoals die wel zit in ‘Echten Duurzaam+’. Juist daarom zouden wij graag weten wat de kansen zijn voor het verhalen van schade. Dan zou een eventuele schadevergoeding ook ingezet kunnen worden voor de kosten van die Groengasopwerking.

We hebben wel gelezen van het op termijn uitgroeien van ‘Echten Robuust’ tot het niveau van ‘Echten Duurzaam+’. We lezen er echter niet van dat dit dan op termijn ook is met Groengasopwerking. Is dat dan wel of geen optie?

Voor de SGP is de keuze voor ‘Echten Robuust’ of ‘Echten Duurzaam+’ afhankelijk van de reacties op de hiervoor genoemde punten.

 

Jan Visscher