13 oktober 2016

Toetredingsverzoek van Steenwijkerland tot GBLT

 

Toetredingsverzoek van Steenwijkerland tot GBLT

Op 27 september jl. zat bij de stukken van de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) ook een brief van het Dagelijks Bestuur (DB) aan ons van het verzoek van de gemeente Steenwijkerland om per 1 januari 2018 te mogen toetreden tot het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus Tricijn (GBLT).
De SGP is daar zeer kritisch over en zal daar niet mee instemmen. GBLT heeft haar eigen processen totaal niet op orde. Ook is ons bekend dat er bij de gemeente Steenwijkerland het een en ander schort aan de kwaliteit van de werkzaamheden in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).

Het is goed dat het DB ons informeert over actuele ontwikkelingen bij GBLT. Dat is inderdaad toegezegd in de commissie Maatschappij en Organisatie d.d. 12 april jl

Maar er is toen nog meer (toe)gezegd door de portefeuillehouder.

  • Er zouden voorlopig geen nieuwe deelnemers worden toegelaten.
  • Men was tot de conclusie gekomen dat nog meer deelnemers niet zou leiden tot verdere verlaging van de tarieven.
  • GBLT moest eerst zelf helemaal goed op de rit staan, voordat sowieso ook maar gedacht zou worden aan toelating van nieuwe deelnemers.

Nu lees ik terecht wel in de brief dat alle colleges en algemeen besturen van de huidige deelnemers ermee moeten instemmen. Echter zou, gelet op de eerdere toezeggingen van de heer Odink als portefeuillehouder, wel een wat afstandelijker houding aangenomen mogen zijn. 

Ik heb contact gehad met hem over deze kwestie. Vanuit zeer betrouwbare bron weet ik dat Steenwijkerland grote problemen heeft met de uitvoering van de WOZ. Ik zal hier in het openbaar de gedane kwalificatie maar niet noemen.

Ik heb met serieus rondgelopen met de gedachte om te komen met een motie vreemd aan de orde van de dag om een uitspraak te vragen van het AB richting DB. Op dit moment heb ik die nog niet klaar, maar als er meerdere fracties zijn die hun grote bedenkingen hebben, dan wil de SGP daarin zeker het voortouw nemen.

Ik loop lang genoeg mee in de politiek en weet dan, dat je vooral met betrekking tot gemeenschappelijke regelingen, echt in het voortraject actie moet ondernemen. Doe je dat niet, dan zijn dit van die logge organen, waar je niets of nagenoeg niets meer aan kunt sturen.


Jan Visscher