20 december 2019

Vergoeding aan AB leden voor pensioen enz.

 

Op 17 december 2019 heeft het Algemeen Bestuur (AB) in meerderheid (18 voor, 9 tegen -van de fracties Ongebouwd/CU/Natuur/SGP en 1 lid van GBDO-) ingestemd met het instellen van een vergoeding aan leden van het AB voor pensioen, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Het Dagelijks Bestuur had dit voorstel neutraal aan ons voorgelegd.

Een voorstel van deze strekking zou ik zondermeer niet gedaan hebben. Wij kunnen ons ook echt niet voorstellen dat dit een struikelblok geweest is bij de werving van kandidaten.

De in het voorstel genoemde pro’s zijn verre van overtuigend omdat het gaat om een bedrag van slechts € 492,80 (op dit moment). Daarvan laat je het niet afhangen of je parttime gaat werken.

De vergoeding moet, wanneer besloten wordt om door te voeren, aan ieder uitgekeerd worden, maar het wordt niet verplicht om die aan te wenden voor pensioen, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Ieder is daar vrij in.
Daarom vindt de SGP dit meer een vorm van pleiten voor een extra verhoging van de AB vergoeding. Daar moeten we uiterst voorzichtig mee zijn om dat voor ons zelf te beslissen. Dat ligt gauw onder een vergrootglas.

We willen het hier in eerste termijn bij laten en zijn benieuwd naar de opvattingen bij de andere fracties.


Jan Visscher