13 september 2019
Voorkeursalternatief HWBP IJsseldijk Zwolle-Olst
Op 12 september 2019 heeft het Algemeen Bestuur (AB) het Verkenningenrapport en het daarin voorgestelde voorkeursalternatief (VKA) vastgesteld voor de IJsseldijk Zwolle-Olst. Projecten die in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) worden uitgevoerd, worden voor 90% gefinancierd door het Rijk en de gezamenlijke waterschappen. Toch moeten wij ons voor de volle 100% gedragen als een zorgvuldig rentmeester. Linksom of rechtsom moeten ook deze projecten wel door belastingen en heffingen aan inwoners en bedrijven opgebracht worden.
We spreken hier over een project met een grote impact op een fors gebied (28,4 van de 28,9 kilometer IJsseldijk Zwolle-Olst voldoet niet aan de nieuwe wettelijke normen). Er is al een paar jaar voorbereidend werk verricht dat geleid heeft tot dit voorkeursalternatief. Bijzondere waardering heeft de SGP voor de zeer leesbare, beknopte ‘Notitie draagvlak’ (bijlage 2) en de ‘Notitie verantwoording participatie Verkenningsfase’ (bijlage 4).
Uiteraard beseffen wij dat er met zo’n project als deze, mensen zullen zijn die graag andere voorkeuren gezien bij hun eigendommen. Wanneer wij straks instemmen met het VKA, kan verder gegaan worden om te komen tot planuitwerking. Daar waar het enigszins mogelijk is , roepen wij op om van nog meer mensen instemming te krijgen voor de uit te voeren werkzaamheden. Op een aantal plaatsen vragen grondeigenaren ook om buitendijkse in plaats van binnendijkse acties om het beslag op landbouwgrond te verminderen. Wij begrijpen hun wens, maar beseffen ook dat het, zonder veel extra kosten, in de meeste gevallen moeilijk is om daaraan tegemoet te komen. Maar natuurlijk ook hier de oproep om ons in te spannen en waar mogelijk met maatwerk tot acceptabele uitkomsten te komen.
Ook dit project moet voldoen aan de genoemde uitgangspunten, sober, doelmatig en maatschappelijk verantwoord. Hoewel wij als waterschap van de HWBP projecten in ons werkgebied 10% zelf dragen en de rest door de gezamenlijke waterschappen in Nederland, moeten wij voor de volle 100% als een zorgvuldig rentmeester handelen.
Op diverse plaatsen wordt ook gedacht aan meekoppelkansen. Ook een aantal worden er genoemd waarvan nu al duidelijk is dat daar geen draagvlak voor is, of dat ze niet realiseerbaar geacht worden.
Waar men wel denkt dat ze haalbaar zijn, het staat wel enkele keren genoemd, maar de SGP vraagt daar ook echt aandacht voor, moet heel duidelijk zijn dat het waterschap daarvoor niet de verantwoordelijkheid draagt.
Ook wijzen wij er met nadruk op dat de kosten daarvan volledig ten laste moeten komen van de partijen die deze meekoppelkansen willen benutten.
We zijn wel heel benieuwd welke compenserende maatregelen wellicht genomen moeten worden naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Wij hebben er begrip voor dat nu nog niet te doen omdat er nog heel veel onduidelijk is, maar vertrouwen erop dat u ons daarvan op de hoogte zult houden.
De SGP stemt in met het Verkenningenrapport en het voorgestelde VKA. Ook hebben we kennisgenomen van de aandachtspunten van de partners en de ingekomen reacties.
Wij stemmen ook in met vaststelling van de opgestelde Reactienota.