27 september 2017

Voorkeursalternatief Stadsdijken Zwolle

 

Op 26 september jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) kennis genomen van de herverkenning van dit project, bestuurlijke overleggen met de belangrijkste partners enz. Het is duidelijk dat alle partijen sterk inzetten op de robuuste variant. Dan moeten wij daarvoor gaan, onder de voorwaarde dat die partijen ook financieel hun bijdrage op die meerkosten afstemmen. De bewoners in het gebied hebben langer moeten wachten op duidelijkheid. Laten wij nu voortvarend te werk gaan. Het gevraagde voorbereidingskrediet stelt de SGP dan ook graag beschikbaar.

We bespreken vanmiddag een onderwerp dat zeker impact heeft voor velen in dit gebied. Het is op voorhand ook wel duidelijk dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen.

Er zijn ons van een tweetal mogelijke oplossingen kostenvergelijkingen toegezonden. Nu willen wij gelijk gezegd hebben, dat veiligheid niet met geld te koop is. Wij mensen hebben niet alles in de hand. Toch moeten wij het goede voor onze inwoners en bedrijven zoeken. Daar hoort ook nadrukkelijk bij,  dat wij naast veiligheid, toch ook zeker naar de financiën kijken. Van de benodigde gelden dienen wij op een verantwoorde wijze gebruik te maken.

In het voorstel is een goede uiteenzetting gegeven voor de verschillen tussen het Voorkeursalternatief ( VKA) Dijkversterking en de VKA Zwartewaterkering. Op grond daarvan kan de SGP niet anders concluderen dan dat het terecht is, dat het Dagelijks Bestuur ons voorstelt om in te stemmen met de variant van de Dijkversterking.

 Wij kunnen ons voorstellen, dat dit niet de gewenste oplossing is voor iedereen. Ook wij hebben kennis genomen van diverse verslagen, brieven enz. Maar omdat de veiligheid, naar de mens gesproken, met de dijkversterking tot 2050 goed is en de kosten over een periode van 50 jaar € 56 miljoen verschillen (€ 93 om €149 miljoen) zegt een goed financieel rentmeesterschap ons dat Dijkversterking een verantwoorde keus is.

In hoeverre bedrijven die buitendijks liggen daar in het verleden bewust voor gekozen hebben, is ons niet bekend. Wel is duidelijk dat die aanzienlijk minder waterschapslasten betalen. Mogelijk dat zij daardoor samen met het projectteam nog verbeteringen van hun eigen terrein kunnen realiseren.

 

Jan Visscher