25 november 2023

Aanpak exoten 2024-2027

Op 21 november 2023 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem ingestemd met voortzetting van de maximale inzet voor het beheersen van exoten in de periode van 2024-2027. Deze werkwijze wordt al enige tijd gevolgd, maar het is dringend gewenst om dit de komende jaren voort te zetten.
Daarvoor is tot en met 2027 per jaar € 300.000 extra beschikbaar gesteld. Het totale jaarbudget komt dan op iets meer dan € 1 miljoen. Een enorm bedrag.
Daarom hebben we opgeroepen om ook volop aandacht te schenken aan dit probleem. Het is echt noodzakelijk dat iedereen (particulieren, bedrijven, agrariërs en natuurbeherende organisaties) meehelpt om de overlast van exoten terug te dringen.

Dat er meer gedaan moet worden aan aanpak exoten, is wel duidelijk. Het is helaas een sterk toenemend probleem.
Allereerst wil ik aangeven dat ik volgens mij in dit stuk mis een stevige oproep aan allen (zowel particulieren, bedrijven, landbouw als terreinbeherende organisaties) om te helpen met voorkomen van toenemende overlast door dit fenomeen.
Als daar inderdaad weinig aan gedaan wordt, zou het niet gewenst zijn daar ook fors meer aandacht aan te schenken? Zo ja, is het DB dan bereid om dat op te pakken?

In het technische vragenuur zijn we bij dit onderwerp toch wel geschrokken van een paar zaken.

  • De Provincie Drenthe heeft wel beleid voor aanpak exoten opgesteld, maar gaf er geen gevolg aan. Argumenten zouden zijn gebrek aan menskracht en financiën.

    Gelukkig wel geantwoord dat Drenthe inmiddels wel de intentie heeft dit (ook) op te pakken, maar als overheden al niet doordrongen zijn van de ernst van deze problematiek, dan kun je ook moeilijk verwachten dat anderen wel volop inzetten op bestrijding.

    Heeft die terughoudendheid in Drenthe ook geleid tot meer problemen, die anders wellicht eerder de kop ingedrukt konden worden?

    Gaat Drenthe nu ook, net als Overijssel, ons subsidie verstrekken voor bestrijding van exoten?
  • We hoorden dat de wateren die als viswater verpacht zijn, niet zo maar door ons aangepakt mogen worden om in die wateren tot actie over te gaan.

    Rivierkreeft
    Rivierkreeft

    Ook dat 1 of meer beroepsvissers in De Wieden kleine gevangen rivierkreeft weer teruggooien omdat anders hun broodwinning in gevaar komt. Volgens ons wordt het dan toch een beetje dweilen met de kraan open.

    Is het niet dringend gewenst dat daarover dan met die mensen het gesprek aangegaan wordt?


We lezen dat onderhoudsplichtigen, die nalatig zijn in bestrijding van watergangen die niet door ons waterschap onderhouden worden, aangesproken zullen worden of zelfs het bevoegd gezag de provincies) ingeschakeld zal worden.
Dat is wat ons betreft akkoord, als de provincies dan zelf ook maar het goede voorbeeld geven in de bestrijding van exoten.

Voorgesteld wordt om het budget voor bestrijding exoten in 2024-2027 jaarlijks te verhogen met € 300.000. In eerste instantie hadden wij daar best wat moeite mee. Wij onderkennen echter de noodzaak van dit probleem.
Wij zullen dan ook instemmen met optie 1, maar wij roepen tegelijkertijd het Dagelijks Bestuur op extra inspanning te leveren om ook hiervoor subsidies binnen te halen.


Jan Visscher

Om inwoners diverse exoten te laten (her)kennen en het waterschap erover in te lichten, hieronder diverse voorbeelden van exoten.

Azolla-kroosAzolla-kroos

Japanse duizendknoopGrote waternavel

Japanse duizendknoopJapanse duizendknoop

Ongelijkbladig vederkruidOngelijkbladig vederkruid

WaterslaWatersla

WaterteunisbloemWaterteunisbloem

Waterwaaier/CabombaWaterwaaier/Cabomba