15 juni 2024

Afzien van realisatie CO2-afvanginstallatie op RWZI Echten

Op 4 juni 2024 heeft het Algemeen Bestuur (AB) gesproken over het voorstel van het Dagelijks Bestuur (DB) om, in afwijking van het besluit van 1 november 2022, alsnog af te zien van het realiseren van een CO2-afvanginstallatie op de rioolwaterzuivering (rwzi) Echten. Het verbaasde meerdere fracties dat dit voorstel nu zo plotseling voor ons lag. Diverse fracties zetten in 2022 al grote vraagtekens bij die afvanginstallatie. Die zijn er mee ingenomen dat er alsnog van afgezien wordt. Daar tegenover staan ook fracties als Water Natuurlijk (WN), CU en PvdD die adviseerden om de afvanginstallatie niet geheel uit beeld te laten geraken. WN deed nog een poging het voorstel aan te houden. Daar was geen meerderheid voor.
Met een stemverklaring van enkele fracties is het voorstel om af te zien van het realiseren van een CO2-afvanginstallatie toch unaniem aangenomen.

Een verrassend voorstel in onze ogen. Meermalen heeft o.a. de SGP bedenkingen geuit over voorstellen waarin de CO2-afvanginstallatie te Echten aan de orde kwam. In de vergadering van 1 november 2022 is door GBDO, gesteund door CDA, Ongebouwd en SGP nog overtuigend geprobeerd het voorstel Sliblijn Echten van de agenda van ons AB te halen. Daar was toen helaas geen meerderheid voor.

Hoewel ik er volledig achter sta dat dit voorstel nu tot ons komt, vind ik de uitleg hoe daar nu toe gekomen is, zeer mager. Destijds moest en zou die afvanginstallatie er moeten komen. Onze fractie is van mening dat het voorstel destijds zo rooskleurig mogelijk is voorgesteld. Vooral de opbrengst van groencertificaten is eerder sterk in twijfel getrokken, maar dat viel niet in goede aarde.

Het voegt wat ons ook niet zoveel toe om er nu nog weer uitgebreid op in te gaan, vooral omdat we nu een DB in andere samenstelling hebben. Als SGP stemmen we zeker in met het voorliggende besluit.

Lees ook: https://www.waterforum.net/44426-wdodelta-ziet-af-van-co2-afvanginstallatie-op-rwzi-echten/


Jan Visscher