30 november 2021

Bestuursrapportage 2021-2

Op 30 november 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) onder andere gesproken over de 2e bestuursrapportage 2021. Deze liet een zeer verrassende financiële uitkomst zien. Geen onttrekking van € 5,3 miljoen aan de egalisatiereserves (bedoeld voor matiging tariefstijgingen), maar er kon zelfs € 0,7 miljoen aan die reserves worden toegevoegd. Helaas is het percentage gereedgekomen investeringen en maatregelen licht gedaald ten opzichte van de verwachting in de 1e bestuursrapportage 2021.

Deze bestuursrapportage laat een heel verrassend beeld zien. Een resultaat dat € 6 miljoen beter is dan de begroting. Daarvan betreft bijna de helft hogere belastingopbrengsten, € 1,1 miljoen over 2021, € 1,2 miljoen over 2020 en nog € 0,4 over oudere jaren. Het heeft ons verbaasd dat die cijfers over 2020 en daarvoor zo laat beschikbaar zijn. Is het niet mogelijk om met voorschotten te werken? Cijfers als nu geven een uitkomst met veel impact (gelukkig wel aan de goede kant van de streep).

Helaas is de verwachting dat het percentage gerealiseerde maatregelen wel iets lager wordt ingeschat dan bij de 1e bestuursrapportage. Argumenten zijn vooral lagere kosten als gevolg van het moeilijker verkrijgen van materialen en personeel. Daarvan lezen we ook op meerdere plaatsen in de begroting 2022. Wij geven nu alvast aan dat we dan niet koste wat het kost willen dat de doelen/ambities gehaald worden. Dan moeten we maar wat meer tijd nemen voor verschillende plannen.

Het antwoord op onze technische vraag over het aanvullend krediet van € 180.000 voor het clusterkrediet “voorbereiding WOM projecten (2018)” is niet bevredigend. Het lijkt erop of er iets te verbergen is. (Waarom wordt het niet concreet gemaakt?)
Na erop te hebben aangedrongen, is ons toegezegd dat deze informatie alsnog schriftelijk verstrekt zal worden.

En uiteraard hebben we kennis genomen van de 2e bestuursrapportage 2021 en de gereed gemelde kredieten.

Jan Visscher