15 februari 2022
Brief Statenleden aan Tweede Kamer over invulling NSP 2023-2027
Op 15 februari 2022 stond op de agenda van het Algemeen Bestuur (AB) onder de ingekomen stukken onder andere een brief van 214 Statenleden aan de leden van de Tweede Kamer en de leden van de commissie Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) en van de commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK).
De briefschrijvers willen dat de Kamer en de minister van LNV kiezen voor een Nationaal Strategisch Plan (NSP) 2023-2027 waarin ten minste 30% uit de pot voor inkomenssteun (vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid -GLB- en dus bestemd voor de agrarische sector) overgeheveld wordt naar het groenere plattelandsbeleid.
De SGP is daar echt op tegen omdat dit geld is voor de landbouwsector, die ook aan steeds meer regels moet voldoen. Hun kostprijs wordt mede daardoor in de loop der jaren steeds hoger.
Wij nemen dan ook duidelijk afstand van de wens van de briefschrijvers..
De SGP is onaangenaam getroffen door de brief van 214 leden van Provinciale Staten van 66 fracties in alle provincies in Nederland.
Zij willen dat in Nederland niet 15% maar 30% uit de pot voor inkomenssteun overgeheveld wordt naar een groener plattelandsbeleid. Dan zou miljoenen extra beschikbaar komen voor boeren die stappen willen zetten naar een gezondere en diervriendelijke landbouw.
Als wij dat lezen, hebben we de indruk dat de afzenders onvoldoende in de gaten hebben dat de GLB gelden vanaf 1962 bedoeld zijn voor inkomenssteun aan de landbouw. Ook nu ontvangen ze dat daar nog voor. De huidige inkomenssteun is ingesteld ter compensatie van het wegvallen van de minimumprijzen en hogere eisen aan producten. De wereldmarkt is vrij en de inkomenssteun is de enige compensatie voor de hogeren eisen aan producten in de EU. Nederland stelt nog weer hogere eisen dan de EU, maar geen hogere inkomenssteun. En in de loop der jaren zijn al zoveel extra eisen gesteld waaraan voldaan moet worden, wil men de mogelijke steun geheel kunnen ontvangen. Eisen zijn goed voor de grond zorgen, zich houden aan allerlei milieu-, dierenwelzijns- en voedselveiligheidseisen. Als men zou weten hoeveel minder medicijnen tegenwoordig nog gebruikt worden, hoeveel minder gewasbeschermingsmiddelen de akkerbouwers nog gebruiken, dan zou men verwachten dat men meer begrip zou hebben voor de gehele agrarische sector.
En dan roepen deze Statenleden zelfs nog op om de steun te verlagen, een onbegrijpelijk voorstel.
Nog een voorbeeld. De basispremie van € 370/ha gaat naar ca. € 235/ha, een afname van maar liefst 36,5%!! Hoe zou u het vinden wanneer uw salaris met zo’n fors percentage zou dalen? Wij denken dat Nederland te klein zou zijn.
Zoals gezegd, heel agrarisch Nederland doet steeds meer aan duurzamer produceren. Mede daardoor gaat hun kostprijs flink omhoog, maar de meeste consumenten weigeren extra te betalen voor duurzamer voedsel.
Ook niet onbenoemd mag worden dat velerlei onderzoeken hebben uitgewezen dat voor biologische landbouw zoveel extra grond nodig is dat het dan geheel onmogelijk is de groeiende wereldbevolking te voeden. Overigens is dat helaas ook nu al een probleem.
Verder zijn er op dit moment al overschotten aan biologische producten. Een deel van dit product wordt als gangbaar verkocht. Kennelijk vraagt de consument niet om biologisch. Als 100% van de consumenten om biologische producten zou vragen, schakelen de boeren zo om.
De SGP geeft steun aan alle plannen in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) die niet meer dan 15% van het landbouwbudget willen overhevelen.
Jan Visscher
Bijlage: Brief van 214 leden Provinciale Staten aan (commissies ) Tweede Kamer