29 januari 2020

Deelnemen in windpark BV

 

Op 28 januari 2020 heeft het Algemeen Bestuur (AB), met uitzondering van de SGP, ingestemd met deelname van het waterschap in het aandelenvermogen van Nieuwleusen Synergie Lokaal Energiebedrijf BV (windpark BV). Deelname gebeurt door storting van een bedrag van € 900.000 als kapitaal in het eigen vermogen.

Hoe de SGP denkt over windenergie is bij allen bekend. Dit is een grotendeels vergelijkbaar project als onze deelname in Wij Duurzaam Staphorst. Daar heb ik tegengestemd en doe dat ook bij het nu voorliggende voorstel.

Lange tijd zag ik meer in windturbines op zee als een goed alternatief, maar recent, 23-01-20, las ik in het Reformatorisch Dagblad dat EU-parlementariër Peter van Dalen (CU) in opdracht van het Europees Parlement in kaart brengt welke gevolgen grootschalige uitrol van windenergie op zee heeft voor de visserij.
Nu al wordt geschreven dat het grote gevolgen heeft voor de vissen (stralingsgevaar enz.).
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit dan ook op land voor mensen het geval zal zijn. Een extra reden voor de SGP om tegen te stemmen.

Daar komt nog bij dat de terugverdientijd in de verste verte niet voldoet aan de door het Algemeen Bestuur gestelde tien jaar voor investeringen in duurzaamheidsprojecten.

Lees ook: Oprichten Wij Windenergie Staphorst B.V. dd. 1 maart 2019 op deze site


Jan Visscher